Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
29 mei 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • beginnen met wielrennen
  • racefiets
  • sport
  • tips
Een MissLipgloss artikel

Beginnen met wielrennen FAQ

Schermafbeelding 2016-05-12 om 12.58.17Oktober 2015 stapte ik voor het eerst op de racefiets. Als startende fietser zat ik met zóveel vragen waar ex-profwielrenster (en inmiddels vriendin) Marijn me gelukkig mee hielp. Een half jaar later krijg ik heel veel vragen over beginnen met wielrennen. Ik beantwoord deze vragen heel graag!

Wat voor fiets heb jij?

Hoe kies je je fiets?

Schermafbeelding 2016-05-12 om 13.02.50

Ik heb een Liv Avail Advanced 2, deze heb ik in bruikleen gesponsord gekregen van Liv voor mijn Plan Nederland avontuur in Vietnam. Die mag ik tot eind dit jaar gebruiken en ik vind hem fantastisch. Nu heb ik geen vergelijkingsmateriaal, maar hij is helemaal van carbon (superlicht en sterk materiaal) en heeft schijfremmen en dat remt dus geweldig.

Als je een nieuwe fiets wilt kan je het beste naar een goede fietsenwinkel gaan, en daar advies vragen en het een en ander uitproberen. Als je daar je fiets aanschaft, wordt ‘ie ook meteen helemaal afgesteld op jouw lijf en dat is wel echt een must. En dan heb je natuurlijk ook de service van die fietsenwinkel.

Koop je liever tweedehands? Let dan heel goed op de maat én laat hem alsnog goed afstellen door iemand die er verstand van heeft. Een slecht afgestelde fiets zorgt echt voor problemen en onnodige klachten. Bedenk dat je de fiets een goede beurt moet laten geven bij een fietsenmaker, dat je waarschijnlijk nieuwe banden moet en dat dat allemaal ook nog een aardige duit kost.

Je berekent je framemaat als volgt: meet de lengte van je binnenbeen (op blote voeten), van de vloer tot je kruis. Doe de binnenbeenlengte keer 0,68 en rond de uitkomst naar beneden af. Dat is je framemaat!

Wat heb je allemaal nodig als je begint met fietsen?

Als je nog niet zeker weet of je het fietsen op een racefiets heel tof vindt, zou ik niet meteen alles aanschaffen maar checken of je spullen kan lenen van bevriende fietsers. Fietskleding en -accessoires zijn best duur, maar gelukkig gaat alles lang mee en heb je er enorm veel plezier van.

Wat ik de laatste maanden allemaal verzameld heb en wat ik ook echt nodig heb:

  • natuurlijk mijn fiets!
  • een goede fietspomp met bar-aanduiding (ik heb een JoeBlow)
  • een klein tasje met daarin een extra band en een CO2-patroon die je onder je zadel vast kan maken
  • schoonmaakspullen zoals ontvetter, spons, doekjes
  • olie voor je ketting
  • fietsschoenen (ik heb klokpedalen en daar dus ook speciale schoenen voor)
  • schoenhoezen (die zijn vooral fijn als het koud of nat is)
  • een helm (draag écht, altijd een helm!)
  • een fietsbril (met glazen voor zonnige en bewolkte dagen, want ook als de zon niet schijnt is zo’n bril fijn, tegen vliegjes maar ook tegen opspattend vuil als het regent of gewoon tegen de wind in je ogen)
  • minimaal 2 fietsbroekjes (ja, met zo’n zeem, en twee omdat je ze dan niet als een gek uit te wassen als je twee dagen achter elkaar wil fietsen)(tip: draag géén onderbroek in je fietsbroekje, dat irriteert en is niet nodig, zonder is veel fijner!)
  • minimaal 2 ondershirtjes of zweetshirtjes (die draag je onder je gewone shirtje)
  • minimaal 2 fietsshirtjes met korte mouwen
  • armstukken (zo maak je van je shirt met korte mouwen een shirt met lange mouwen!)
  • beenstukken (zo maak je van je korte broek een lange broek)
  • een hoofdband of een mutsje voor onder je helm (voor als het koud is en/of hard waait, dan blijven je oren warm – ik heb zelf snel pijnlijke oren als er koude wind staat en ik vind een band fijner dan een mutsje)
  • handschoenen had ik echt nodig toen het kouder was, als het warmer is draag ik liever geen handschoenen maar dat is heel persoonlijk, als je bijvoorbeeld snel zweethanden hebt of snel blaren krijgt kunnen vingerloze handschoentjes heel fijn zijn
  • 2 sport BH’s
  • een heel dun regenjasje
  • een windjackje zonder mouwen (bodywarmer)
  • een buff (die kan je als ‘sjaal’ dragen als het koud is, maar ook als mutsje onder je helm, als hoofdband of op hete dagen om je pols wikkelen om zweet af te vegen)

Het is echt veel, maar ik gebruik ook wel echt alles. Toen ik net begon had ik nog niet zoveel, maar ik had wel veel kleding omdat ik begon te fietsen in de herfst (koud, dus).

Waar vind ik mooie fietskleding?

Schermafbeelding 2016-05-12 om 12.58.17

Overal zie je van die kekke hardloop- en yogapakjes, maar mooie damesfietskleding is iets lastiger te vinden. Ik heb inmiddels wat mooie kleding verzameld en die is van Liv, BBB en Pearl Izumi. Het is allemaal niet goedkoop, maar kwalitatief heel erg mooi en gaat talloze ritjes en wasjes mee. Op de foto draag ik een broekje (met bretels) van Liv en een shirtje van BBB. Het shirtje heeft ook een zakje met een ritsje, dat vind ik altijd handig voor geld en sleutels.

Wat neem je allemaal mee tijdens het fietsen en hoe?

Dit vond ik zo lastig in het begin: wat neem ik allemaal mee en waar laat ik dat? Wat ik allemaal meeneem als ik ga fietsen:

  • twee grote 750ml bidons met water, 1 met elektrolytentabletten erin
  • als ik twijfel over het weer: handschoenen, armstukken, beenstukken, hoofdband en eventueel een regenjasje
  • zonnebril
  • eten, meestal ontbijtkoek of een andere reep en/of een banaan
  • wat contant geld
  • een setje met een CO2-patroon en een extra band
  • mijn telefoon
  • sleutels

En waar laat je dat? Nou, de meeste fietsshirtjes hebben van die zakjes achterop. Daar prop je gewoon alles in. Er kan echt véél in! Ik doe mijn sleutels en geld het liefst achter een ritsje. Als mijn shirtje dat niet heeft, doe ik het in een plastic zakje in een zakje, helemaal onderop.

Het setje met het CO2-patroon en extra band zit vast onder mijn zadel. Mijn telefoon doe ik of in een zakje of op mijn stuur (ik heb een ding op mijn stuur van BBB waar ik mijn telefoon in kan klikken, dat is wel erg handig).

Mijn zonnebril dauw ik in mijn helm als ik hem niet draag. En de bidons gaan natuurlijk gewoon in mijn bidonhouders.

Waar moet ik de eerste keren rekening mee houden?

Schermafbeelding 2016-05-12 om 12.59.50

Waarmee niet?! De eerste keren vond ik zo spannend. Die dunne bandjes, de klikpedalen,  de snelheid… Leer jezelf vooral goed ver vooruit kijken, kijk veel om je heen als je af wilt slaan of wilt stoppen, klik op tijd met één voet uit als je ‘gevaar’ verwacht (zo houd ik in de stad altijd een voet uitgeklikt omdat ik zo vaak moet afstappen) en houd er altijd rekening mee dat mensen jou niet zien! Kijk dus zelf heel goed uit en laat mensen weten dat je er aankomt als je langs ze wilt. Met een fietsbel, of gewoon door even te roepen. Ik roep gewoon ‘tringelinggggg!’.

En houd er rekening mee dat je gaat vallen. Hoe dan ook. Wees er niet te bang voor. Ik dacht gewoon: ‘Ik ga sowieso een keer vallen en dat zal dan allemaal wel goed komen.’ Inmiddels ben ik zo’n vier, vijf keer op mijn plaat gegaan en het was nooit erg. Na mijn eerste val was ik veel minder bang om te vallen omdat ik wist dat het heus meevalt.

Hoe weet je welke route je moet fietsen?

IMG_9486

Ik heb heel wat keren op een kruising gestaan met mijn telefoon met Google Maps in mijn handen: waar moet ik in vredesnaam heen?! Inmiddels heb ik wat dingen geleerd:

  • het is het leukste om gewoon te gaan fietsen en te zien waar je uitkomt. Zo zie je veel mooie paadjes en leuke routes. Houd vooral mooie steegjes en dijkjes in de gaten, dat fietst leuker dan langs een snelweg. Houd de bordjes een beetje in de gaten zodat je niet ineens in Duitsland zit (je moet ook weer terug!).
  • hier in de omgeving zijn een aantal fietsroutes aangegeven met bordjes, zoals Rondje Zwolle, Rondje Zwolle Kampen en Rondje Dalfsen Ommen. Simpelweg de bordjes volgen!
  • je kan knooppunten volgen, moet je wel vooraf even je route uitstippelen (http://www.fietseropuit.nl/)
  • je kan via Strava vooraf routes maken en die volgen op je telefoon
  • fiets met andere mensen die routes weten! Wel opletten tijdens het fietsen zodat je het de volgende keer zelf weet

Het is geen probleem als je in een (grote) stad woont, je bent op de racefiets zo ‘buiten’.

Ik heb pijn aan mijn kont!

…en nek, en schouders, en benen! Bij mij en bij de meeste beginnende fietsers is dat gewoon een kwestie van wennen. Begin rustig aan, ga niet meteen 100 kilometer fietsen, maar wen rustig aan de houding en aan je fiets. De pijn wordt vanzelf minder óf ontstaat later. Ik krijg na twee uur fietsen last van mijn zitbotjes en mijn nek, da’s niet zo raar.

Marijn vertelde me dat sommige wielrenners altijd pijn hebben, en dat sommige wielrenners nooit last hebben. Fiets gewoon steeds langere stukjes en neem af en toe pauze als je erg last hebt.

Je kan ook last krijgen van je schaamlippen, het helpt dan om ze vooraf in te vetten met bijvoorbeeld vaseline. Let er ook op dat je zadel recht staat (en niet met de voorkant naar boven geheld). Persoonlijk heb ik daar geen last van (gelukkig :-).

Hoe kan ik trainen om langer en sneller te fietsen?

Schermafbeelding 2016-05-12 om 13.01.59

Ik trainde voor 300 kilometer in Vietnam en wat ik vooral heb gedaan in de maanden daarvoor: zo vaak mogelijk lekker gaan fietsen. Ik train(de) niet op snelheid, maar gewoon op lekker lang in het zadel zitten. Dat probeerde ik drie keer per week te doen, maar werd vaak twee keer per week.

Ik begon met een uurtje, anderhalf. Dat werd af en toe twee uur of wat langer. De tips die ik kreeg waren destijds, en geef ik nu zelf ook:

  • trap lekker licht, in een lichte versnelling. Liever heel veel rondjes met weinig weerstaand dan weinig rondjes met veel weerstand. Let maar eens op wielrenners, die draaien hun voeten echt heel snel rond
  • probeer niet te hoog in je hartslagzone te komen, zeker niet in het begin van je rit. Ik probeer de eerste 75% van mijn rit in hartslagzone drie te zitten en op het eind vind ik het leuk om wat sprintjes te trekken of snel een heuveltje op te fietsen, dan zit ik vaak in hartslagzone vier. Ik gebruik een TomTom horloge om dit bij te houden.
    Als je je hartslag niet bijhoudt, let er dan gewoon op dat je nog goed kan blijven praten terwijl je fietst. Zo houd je het het langst vol, en dat fietst het lekkerst!
  • Zorg dat je genoeg drinkt, ga uit van 500ml per uur. Ik doe zelf graag elektrolytentabletten of -poeder in mijn water om extra goed gehydrateerd te blijven. Heb je na het fietsen hoofdpijn? Dan heb je waarschijnlijk te weinig gedronken.
  • Eet! Na een uur is koolhydraatvoorraad op. Ik eet dan graag een banaan, een stuk ontbijtkoek, dadels of iets anders waar veel koolhydraten in zitten.

Je zal merken dat je als vanzelf steeds een beetje sneller gaat en dat je ook vanzelf langer wilt fietsen, zonder pijn. Natuurlijk kan je online ook trainingsschema’s vinden, zoals intervaltrainingen. Ik probeer nu drie keer per week te fietsen, waarvan een keer kort (een tot twee uur) en twee keer lang (twee tot drie uur). Ik fiets twee keer lang op kletstempo (dat is voor mij ongeveer 23 – 24 km/u) en die korte rit doe ik een intervaltraining om een betere conditie te krijgen.

Wat vind je leuk aan het fietsen en waarom fiets je?

Als laatste een persoonlijke vraag! Ik ben begonnen met fietsen om te trainen voor mijn fietsreis in Vietnam. Nu train ik niet voor iets specifieks – ik fiets vooral omdat ik het heel erg leuk vind. En waarom ik het zo leuk vind? Nou…

  • het is heerlijk om buiten te zijn
  • op de fiets zie je zoveel meer dan wanneer je in de auto zit én je komt op plekken waar je anders niet komt (of met de auto niet kan komen)
  • ik vind het heel erg leuk om de omgeving hier beter te leren kennen, alle dorpjes, dijkjes, leuke routes, mooie terrasjes
  • ik hield al heel erg van wandelen en bewegen en de fysieke uitdaging is natuurlijk ook erg leuk aan het fietsen: telkens wat sneller gaan dan de vorige keer
  • wat is er nou leuker dan op een zonnige dag van terrasje naar terrasje fietsen?!

Inmiddels ben ik wel wat gerichter aan het trainen met intervaltraining om een betere conditie te krijgen en fitter te worden – dat is nu wel een doel, maar ik heb geen keiharde specifieke doelen of wedstrijden waar ik voor train. Ik fiets vooral voor de leuk.

Tips die ik verder kan geven: luister naar je lijf, doe niks wat niet goed voelt, trek aan de bel als je ergens echt last van krijgt en heb een heleboel plezier. Heb je geen plezier, stap dan gewoon af. Morgen nog een kans. Of volgende week. En: neem altijd eten, drinken en geld mee. Altijd.

XXX


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.