Het lijkt erop dat je advertenties blokkeert. Wist je dat deze website afhankelijk is van advertentie-inkomsten en zonder deze inkomsten niet zou kunnen bestaan?
Wil je Misslipgloss.nl supporten, schakel dan advertenties weer in. Bedankt, xxx Cynthia! Ok, ik snap het. Laat deze melding niet meer zien
Test Adblocker


Halverwege zijn studie communicatiewetenschap raakt Ernst-Jan Pfauth verslaafd aan bloggen. Als hij op 19 oktober 2006 met zijn mobieltje een ruzie tussen Paul Witteman en premier Balkenende vastlegt en dat op zijn vier dagen eerder gestarte blog Spotlight Effect plaatst, wordt hij in één keer landelijk nieuws. NRC Handelsblad spreekt van ‘de scherpste maken-of van dit tv-seizoen’. Het blijkt de eerste van een reeks mooie ervaringen. Dankzij bloggen dineert Ernst-Jan in Shanghai. Dankzij bloggen leeft hij het luxe leve van een internetondernemer in Silicon Valley. Dankzij bloggen bruncht hij met de vice-president van Google, krijgt hij een baan en brengt hij ‘helaas’ talloze zomeravonden achter een laptop door.

Sex, blogs & rock-‘n-roll is het persoonlijk getoonzette verhaal over een steeds relevanter maatschappelijk fenomeen. Online netwerken, blogmiljonairs, personal branding, de webcampagne van presidentskandidaat Obama – alles komt voorbij in dit jongensboek dat tevens praktische tips bevat.

Regelmatig lezen jullie hier op MissLipgloss over boeken. Vooral over chicklit. Maar vandaag wil ik jullie iets vertellen over dit boek van Ernst-Jan Pfauth. Ja, die jongen die mij noemde in On Air op NCRV! En op Radio 1 bij Lunch! Het liep allemaal heel leuk.

Ik kreeg een persbericht en toen ik in de onderwerpregel iets met ‘bloggen’ zag staan, mailde ik of ik het boek mocht ontvangen voor een recensie. Bloggen! Dat doe ik! Daar wil ik wel een boek over lezen. Of ik de drukproef wilde ontvangen. Ja, natuurlijk! En dus kreeg ik een map met honderden A4’tjes met daarop de tekst die in het boek zou komen. Binnen een dag las ik het uit – enorm interessant en herkenbaar vond ik het verhaal – en twitterde ik erover. Eventjes later kreeg ik een tweet van Ernst-Jan, met bedankjes. Later noemde ik zijn boek in een shoplogvideo, wat bij hem ook niet onopgemerkt bleef. Hij tweette weer een bedankt.

Een paar weken kreeg ik een DM van hem op Twitter, of hij me mocht interviewen voor een stuk in het NRC Handelsblad, over blogondernemers. ‘Natuurlijk!,’ DM-de ik terug, met mijn telefoonnummer. De dag erop interviewde Ernst-Jan me (en hij stelde me vragen waar ik heel hard over na moest denken! Goede interviewer, dus!) En toen noemde hij me dus in On Air en op Radio 1. Meteen ging er een sms zijn kant op met bedankjes. ‘Ik vind je verhaal zo cool, ik vertel het aan iedereen!,’ kreeg ik terug.

Ik vind het zo grappig en vooral bijzonder dat ik nietsvermoedend een enorm boeiend boek las, een verhaal van een jongen over bloggen, over zijn eigen blog, over wat hij meegemaakt heeft, over de voordelen van bloggen, de nadelen, hoe het werkt. En door Twitter kwamen we in contact, kom ik in het NRC Handelsblad, kreeg MissLipgloss.nl haar televisie- en radiodebuut, en heb ik er een heel leuk nieuw blogcontact bij.Wat is internet toch een prachtig medium! Waar vroeger de schrijver van een boek dat je gaaf vind enorm onbereikbaar was, een soort held, staat ‘ie nu praktisch bij je in de achtertuin.

Over het boek: een echte must-read voor iedereen die ook maar iets met bloggen te maken heeft. Of als je gewoon nieuwsgierig bent. Het mooie aan het boek vond ik het persoonlijke verhaal van Ernst-Jan, over wat hij allemaal meemaakte door het hebben van een blog. Maar ook de nadelen en de voordelen (die ik beide erg herkende). En de tips. Bruikbaar en handig, maar ook gewoon heel leuk om te lezen. Dinsdag is de boekpresentatie waar ik heen ga samen met Mascha maar ik wilde per se nu meteen jullie vertellen over het boek.

sex, blogs & rock-‘n-roll
Ernst-Jan Pfauth
ISBN 10: 9060059972
ISBN 13: 9789060059975
De Bezige Bij b.v. uitgeverij
€13,95

47 Reacties