Het lijkt erop dat je advertenties blokkeert. Wist je dat deze website afhankelijk is van advertentie-inkomsten en zonder deze inkomsten niet zou kunnen bestaan?
Wil je Misslipgloss.nl supporten, schakel dan advertenties weer in. Bedankt, xxx Cynthia! Ok, ik snap het. Laat deze melding niet meer zien
Test Adblocker

Bourjois heeft bijna altijd goede foundations, dus ik was weer erg nieuwsgierig toen ik de 123 Perfect in huis had! Deze foundation belooft donkere kringen, een vale huidskleur en roodheden te verdoezelen, te hydrateren en te matteren. Is het wat?

Bourjois 123 Perfect belooft heel veel dingen. Volgens Bourjois hoort deze foundation tot ‘de nieuwe generatie’, maar wat die nieuwe generatie dan is, vraag ik me wel af, haha. De beloftes op een rijtje:

 • Gele pigmenten verminderen donkere kringen onder je ogen en maken je blik frisser
 • Paarse pigmenten laten je teint stralen
 • Groene pigmenten werken tegen roodheid
 • De foundation hydrateert 24 uur lang
 • Laat de huid ademen
 • Bevat SPF10 en beschermt dus tegen UV-straling
 • Bevat katoenbloem, dit heeft hydraterende en matterende eigenschappen
 • Is niet-comedogeen
 • Heeft een ‘droomtextuur’, smelt moeiteloos over de huid, is gemakkelijk aan te brengen, verdoezelt lijntjes en heeft een lichtgewicht textuur
 • Houdt langdurig, gegarandeerd 16 uur
 • Geeft een gelijkmatige teint
 • Voor alle huidtypes

Zo, dat zijn er nogal wat! Met al deze beloftes in mijn hoofd gebruikte in de Bourjois 123 Perfect Foundation.

Er zijn in Nederland zes kleuren. 52 Vanille, 53 Lichtbeige, 54 Beige, 55 Donkerbeige, 56 Beige Rosé, 57 Lichtbruin

52 Vanille, 53 Lichtbeige, 54 Beige, 55 Donkerbeige, 56 Beige Rosé, 57 Lichtbruin

Vanille is echt wel heel licht, ik denk dat deze geschikt is voor veel lichte dames. IK vind dat 53, 54 en 55 onderling niet zoveel verschillen qua kleur. 56 Is lichter dan 55 en 54 en heeft een roze ondertoon (als enige kleur) en 57 is meteen een stuk donkerder. Écht donker gaan de kleuren niet, dus helaas is de 123 Perfect Foundation niet geschikt voor echt donker gekleurde dames. Helaas.

123 Perfect zit in een glazen pompflacon. Ik vind de verpakking er erg leuk uit zien! De verpakkingen van Bourjois foundations vind ik altijd wel heel erg goed. Een pompflacon heeft ook altijd mijn voorkeur omdat je de foundation dan op een heel hygiënische manier uit de verpakking krijgt, en vaak ook net zoveel als je nodig hebt.

Dit zijn de bestanddelen, die echt inieminie op de verpakking staan, haha!

De foundation is op basis van water en siliconen. Als je niet van siliconen houdt en deze liever vermijd, dan kan je deze foundation beter skippen.

Het derde ingrediënt op de lijst is proylene glycol, dit is afkomstig van plantaardige alcohol en het helpt vochtverlies te voorkomen, zowel in de producten als op de huid. Bij veelvuldig gebruik kan dit bestanddeel wel acne veroorzaken, in combinatie met de siliconen zou ik hier wel een beetje mee uitkijken als je daar gevoelig voor bent.

Verder zit er ook o.a. alcohol denat. in wat de huid juist weer uitdroogt.

Het katoenbloem extract zit er inderdaad in, maar zo ver onderaan de lijst dat het niet meer echt wat kan doen voor je huid. Daarnaast is katoenbloem erg irriterend op je huid in grote hoeveelheden, dus dat zou ook niet eens kunnen.

De bestanddelen vind ik wel een beetje twijfelachtig, al bevat het geen parabenen en minerale olie. Dat scheelt alweer.

Ik vind het altijd wel bijzonder hoe weinig er van veel dingen in het product zitten. Zo zie je op de vierde regel ‘Zinc PCA‘ staan. Dit is een humectant (het houdt vocht vast), en is maar tot 1% toegestaan in cosmetica omdat het tot allergische reacties kan lijden. Wat dus op de vierde regel van deze lijst met bestanddelen staat, is al (minder dan) 1%. Deze foundation zal dus waarschijnlijk het meeste water en siliconen bevatten. Dat is niet bijzonder of slecht bij foundations, maar het is altijd wel leuk om te zien hoe zo’n lijstje nu eigenlijk in elkaar zit.

Zo, na een heel verhaal over wat erin zit, tijd om hem echt te laten zien.

De foundation is vooral super vloeibaar, smeert heel makkelijk uit en droogt vrij mat op. Het is lang geleden dat ik zo’n vloeibare foundation heb gebruikt! Als je zo’n druppeltje op je hand hebt en je houdt je hand scheef, loopt het er zo van af.

Dit ben ik. Zonder make-up.

Hier draag ik alleen de Bourjois 123 Perfect Foundation. Het effect vind ik mooi. Het droogt vrij mat op, maar houdt toch wel een mooie glans op de plekken waar het ‘natuurlijk’ is. Zoals op mijn neus en jukbeenderen. Roodheden verdwijnen en hij dekt vrij goed, maar niet heel heftig. Ik zou het een medium dekking noemen.

Close up, zodat je goed kan zien hoe de foundation er op mijn huid uitziet.

Hier heb ik ook een klein beetje poeder op om het te fixeren (Maybelline FIT ME).

Hier draag ik al mijn make-up. Deze foto is ook wat warmer, dat komt gewoon door het licht en mijn camera. Ik zal voortaan sowieso proberen mijn foto’s iets warmer te maken.

Het effect vind ik wel heel erg mooi. Het ziet er natuurlijk uit en het behoudt de natuurlijke subtiele glans van je eigen huid. So far so good, ik was vrij enthousiast! Het voelt ook prettig aan. Een beetje fris (dat komt ongetwijfeld door de alcohol). Het voelt niet alsof het mijn huid hydrateert.

De foundation bevat SPF10, wat al een vrij lage factor is, en met het dunne laagje dat je op je gezicht smeert beschermt dat niet echt goed. Je moet wel een extra factor onder je make-up dragen.

Gedurende de dag werd ik iets minder enthousiast, want ik kreeg helaas wat vlekken op mijn gezicht… De 123 Perfect Foundation blijft bij mij niet perfect zitten. Wel een paar uur, maar een hele dag (of 16 uur, wat ‘ie belooft) lukt zeker niet. Mijn neus gaat toch wel weer wat glimmen en op sommige plekken gaat de make-up wat vlekken, ook al gebruik ik het met een basis en poeder. Dat vond ik nou zo jammer, want het effect vond ik wel mooi.

Al met al vind ik het op het eerste gezicht een goede foundation, maar bij mij houdt hij het helaas niet zo heel lang uit… Jammer!

Pluspunten

 • Praktische, mooie verpakking
 • Verkrijgbaarheid – gewoon bij de drogist en parfumerie te koop
 • Er zijn zes kleuren verkrijgbaar die vrij breed zijn ingezet
 • Voelt lekker aan op de huid
 • Verdeelt makkelijk
 • Bevat SPF10 
 • Geeft een mooi, natuurlijk, medium dekkend effect
 • Bourjois test niet op dieren

Minpunten

 • Niet geschikt voor de heel donkere huid
 • Bevat wat mij betreft wat twijfelachtige bestanddelen (alcohol etc.)
 • Blijft niet lang mooi zitten bij mij

Ik weet niet of de prijs (€14,99) bij de plus- of minpunten moet staan… Voor een goede foundation vind ik het niet duur, voor een foundation die niet lang blijft zitten wel.

Iets voor jou als…  je misschien een totaal ander huidtype hebt dan ik? Ik heb een gemengde huid: mijn T-zone is vet, de rest is vochtarm.

Skippen als… je ook een gemengd vette en vochtarme huid hebt en geen foundation wilt die niet lang blijft zitten

Bourjois 123 Perfect foundation kost €14,99 en is vanaf half oktober 2012 (dat is nu!) te koop.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Bron bestanddelen: Schutte, M (2011). Lexicon van Cosmetische Ingrediënten. Rijswijk: Uitgeverij Lakerveld

 

76 Reacties

 • Jammer dat hij niet zo lang blijft zitten.. hij ziet er verder wel mooi en fijn uit namelijk!

 • Jammer dat hij niet lang blijft zitten,

 • Jammer dat hij niet de hele dag blijft zitten, het effect is juist zo mooi!

 • balen dat die niet lang blijft zitten :o meestal vind ik de foundations van Bourjois heel goed maar deze klinkt niet zo >_< ik vind dat matte effect wel heel mooi!

 • Das wel erg jammer, heb je miss wel andere aanraders rond dezelfde prijsklasse en zonder te schadelijke stoffen?
  Meestal zijn deze altijd heel erg duur :S

 • Oh jammer zeg dat het niet zo lang mooi blijft zitten. Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk nooit een foundation heb gevonden tot nu toe die echt de héle dag perfect blijft zitten… Maar als ze claimen dat het 16uur mooi blijft, dan is het wel jammer dat dat dus niet klopt. Goed dat je kritisch bent! Ik skip deze zeker, want ik heb dan wel een vocht+vetarme huid, maar ik ben niet dol op silicone in dit soort producten. Het zit namelijk wel in mijn primer, dus dan wil ik niet dubbel op hebben, dus liever een andere foundation voor mij =)

  • Heb je wel eens Catrice Photofinish geprobeerd? Geen idee of daar veel siliconen inzitten want daar let ik nooit zo op. Maar na heel wat dure foundations te hebben geprobeerd heeft deze mij zo verrest. Zuinig, goede dekking, goede houdbaarheid. En dan ook nog eens heeeeel prettig geprijsd :-)

 • Ik had gehoopt dat het een goede foundation zou zijn, helaas blijft tie niet zo lang zitten

 • Jammer dat hij niet lang houdt, dat vind ik een van de allerbelangrijkste punten aan een foundation.

 • Ik heb hem ook gekocht maar vind hem toch niet zo fijn. Hij dekt niet zoals ik het zou willen en zoals jij zegt blijft hij geen hele dag mooi zitten, is wel jammer want het is toch geen budget foundation meer aan 14,99 eur

 • Succes goed dat je de bronvermelding er zo professioneel onder hebt gezet.
  Of deed je dat normaal ook en merk ik het voor het eerst nu pas op? Haha

 • Ai, jammer dat er alcohol denat in zit, dat is inderdaad niet helemaal wat je wil in een foundation. Het effect ziet er op zich goed uit, maar als ‘ie niet goed en lang blijft zitten heb je daar natuurlijk weinig aan.

 • Jammer dat die foundation niet zo goed blijft zitten! Hij geeft wel een mooi effect.

 • Jammer dat hij gedurende de dag zoveel minder mooi wordt.. Vind het effect van de foundation wel best mooi!

 • Erg jammer! want ik wou deze foundation gaan kopen maar na het lezen van jou review skip ik em toch maar!
  Weet jij een goede matte foundation die wel lang blijft zitten? mijn mufe hd foundation is nu op en ik wil een keer wat anders proberen..

 • Hij belooft wel heel erg veel, maar mooi goed blijven zitten, nee dat dan weer niet. :c Erg jammer. Want hij ziet er mooi uit! Ik vind de flacon er ook heel vrolijk en vlot uit zien! Hij is misschien handig voor als je niets anders in huis hebt, en je een paar uurtjes even weg moet. En daarna weer de hele dag thuis kan zitten, maar nah.. ik denk dat je maar beter een foundation kan hebben die het gewoon de hele dag uithaalt, haha! Ook de ingrediënten zijn inderdaad niet tiptop… mm.

 • Mooie foto’s, mijn complimenten!

 • Ik vind het potje wel erg mooi! Maarja, daarvoor koop je geen foundation :P

 • Jammer dat hij niet zo lang blijft zitten. Ik laat hem daarom maar staan.. wel een duidelijke review en mooie foto’s

 • Dag Cynthia,

  Ik ben allergie van foundation :( wat kan ik best gebruiken?

 • Wat jammer, ik ben ook fan van de Bourjois foundations.. Toch maar weer terug naar mijn oude vertrouwde Healty Mix foundation! Fijne, uitgebreide review en mooie foto’s!

  • Clinique of Vichy (bij de apotheek) deden het op mijn huid erg goed. Inmiddels geen last meer van allergische reacties.

 • Ik heb een gemengde huid, dus ik laat deze maar in de schappen liggen..

 • Jammer dat het niet zo lang blijft zitten =( dat is voor mij wel een must, dus dit word hem niet voor mij.

 • Jammer dat ie niet zo lang blijft zitten! Vind ik altijd wel belangrijk bij een foundation. Deze ga ik skippen denk ik!

 • Jammer dat het misschien acne kan veroorzaken. Ik denk niet dat ik hem zo snel zou kopen, hoewel ik de verpakking wel erg leuk en handig vindt. Wat ik wel goed vind is dat er zo veel kleuren van verkrijg baar zijn. Zelf heb ik een lichte huidskleur maar vaak is weer de aller lichtste kleur te licht :lol:

 • Ik dacht eerst die wil ik! Maar toch wel jammer dat hij niet zo lang blijft zitten… Misschien ga ik volgende keer wel weer gewoon voor Healthy Mix van Bourjois, die vond ik heel fijn :)

 • Wat jammer dat ‘ie aan het einde van de dag begint te vlekken, zelfs met basis en poeder. :(
  Maar verder klinkt het wel goed. Sowieso vind ik Bourjois foundations fijn, heb een tijd lang de Healthy Mix gebruikt en nu de Flower Perfection!

 • Jammer dat het zo tegenvalt, die beloftes klonken juist zo goed!
  Tof trouwens dat je altijd de ingrediënten uitgebreid bespreekt in je reviewd! Ik leer daar ook veel over op m’n opleiding (huidtherapie) en ik vind het super interessant om te weten wat er allemaal in zo’n product wordt verwerkt :)

 • ik had er iets meer van verwacht,
  ben normaal echt fan van de foundations van bourjois……….

 • Het begon veelbelovend! Jammer dat hij niet goed blijft zitten… zonde!

 • Propylene glycol is wel niet zo onschuldig als je schrijft. https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=49

 • Het ziet er wel mooi uit dat effect. En yay voor echt lichte kleurtjes! Kan ik eindelijk ook eens drugstore foundations uitproberen.

 • Hmmm, deze lijkt me niet zo fijn! Ik heb twee testertjes van deze foundation, ga het denk ik toch nog eens zelf proberen maar als ik het zo lees lijkt hij me niet zó. :)

 • Duur van foundation vind ik echt wel belangrijk. Ik gebruik normaal photofinish van catrice, maar die is er vanmiddag na 10 minuutjes in de regen fietsen ook helemaal weggesmolten. Verder is catrice wauw. Maar ik vind het effect van deze bourjois ook eigenlijk top! Ik vind het heel mooi staan bij je, en geen glansje te bekennen, maar ik heb echt wel een matterende foundation nodig met mijn vette huid…

 • Wat een leuke site zeg! Ik vind het super dat je vooral ook de ingrediënten laat zien en beschrijft. Sinds kort wil ik namelijk altijd precies weten wat er in een product zit en of het slecht is voor mijn huid voordat ik het er op smeer. De ingrediënten in deze foundation zijn voor mij dus een reden om hem sowieso niet aan te schaffen.

 • Ik lees altijd goede verhalen over de bourjois foundations maar heb er nog nooit een geprobeerd.
  Jammer dat ie niet lang blijft zitten en zeker omdat ze het wel beloven.
  De verpakking ziet er in ieder geval wel leuk uit.
  Xxx

 • Jammer dat ie niet lang blijft zitten, da’s echt wel een minpunt!

 • De foto, van je totale look lijkt qua kleurstelling (achtergrond, kleding en oogmake up) precies op de make uproutine post met foto’s die je een paar dagen geleden op je blog zette, waarbij je zegt de Maybelline FIT ME en Max Factor 3 in 1 Foundation te gebruiken.

  Ben erg benieuwd of je nu de Bourjois 123 Perfect of de Maybelline FIT ME en Max Factor 3 in 1 Foundation hebt gebruikt? want ik neem aan dat je niet 2x achter elkaar jezelf opmaakt in dezelfde look, alleen met een andere foundation?!

  Verders vind ik je blogs meestal erg leuk…. Mooie looks e.d.
  Succes nog! :)

 • patricia rutte

  is hij wel comedogeen vrij??staat dat er echt op? twijfel daaraan als ik kijk naar de ingrediënten.

 • Hm, jammer dat hij naarmate de dag vordert wat meer vervaagt. Ik gebruik MAC Studio Sculpt en ik ben daar heel erg tevreden mee! :D Dus echt opzoek naar een foundation ben ik sowieso niet op het moment. :)

 • you read my mind :D ik zat vandaag op internet juist te zoeken naar deze nieuwe van bourjois, ik ben superblij met mijn healthy mix serum, maar ik wil er iets bij voor bv een feestje of avondje uit wat iets meer dekt
  maar nu ik jou review lees skip ik deze denk ik, hij blijft dus niet lang op, ik zoek dus eingelijk de healthy mix maar dan wat dekkender
  is de flower perfection dan wat beterde cynthia?

  • Flower perfection is dekkender dan de healthy mix foundation!

 • Wat fijn dat je zo eerlijk bent, ook over dure, bekende producten.

 • Is deze minder goed dan de flower perfection? Die vind ik qua dekking erg fijn maar de mijne is nu te donker. Welke foundwtion lijkt op deze? Ik vond de lichtere varianten vrij grauw overkomen :(

 • Ik vind em niet super zo te lezen

 • Jammer dat deze niet lang blijft zitten, had hem al in de winkel zien liggen, ik was aan het twijfelen of ik hem zal nemen maar uiteindelijk toch niet gedaan. Nu ik dit lees ben ik eigenlijk blij want ik het hetzelfde soort huidtype als jij.

 • Ziet er wel mooi uit qua resultaat, jammer van de houdbaarheid ervan xx

 • hij ziet er mooi uit, jammer dat ie niet zo lang blijft zitten!

 • goede kritische review!

  • Ziet er heel anders uit dan de FIT ME. En de ingredienten btje twijfelachtig

 • Ik ben wel heel tevreden over de foundation. Bij mij blijft ie wel goed zien de hele dag. Met basis en poeder, natuurlijk moet ik gedurende de dag wel bijpoederen. Maar ik heb nog geen een foundation gevonden die wel de hele dag mat blijft.

 • Jammer dat ie vlekt, eigenlijk vind ik hem de 14,- niet waard…

  Maar even tussendoor, wist je dat Nelly.com ook MIYO verkoopt?

 • Bourjois heeft altijd wel goede foundations. Deze klinkt veelbelovend maar valt mij na dit review toch wat tegen.Ik houd wel van een medium dekkende foundation, alleen moet hij niet te mat zijn en lang blijven zitten gedurende de dag.. de Healthy Mix Serum is nog altijd mijn favoriet!

 • Hm, ik ben niet onder de indruk. Ik gebruik sinds jouw review de maybelline BB cream. Bevalt ontzettend goed.

 • Jammer dat hij niet lang blijft zitten, want de dekking + finish vind ik best mind-blowing. Ik vond hem ook lekker blenden met andere foundations, maar de lichtste variant is ook écht licht. Dat is zeker een pluspuntje!

 • Thanks voor deze review. Vind die van jou altijd zo goed! :)

 • Ik vind de kleur een beetje twijfelachtig bij jou huid hoor! Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik een foundation bij jou zie zitten, omdat de kleur zo geelachtig is! (maar dit kan misschien ook door mijn beeldscherm instellingen komen, aangezien ik niemand anders er over hoor) Maar ik zie het voornamelijk bij je haargrens, en net onder je wenkbrauwen. Verder weer een goed artikel!

 • Hmm, ik denk dat ik deze ga skippen.

 • Wauw! Kun je misschien een review maken van die ooglook? Die is echt super!! :love:

 • Duidelijke review, hier hebben we iets aan! :) Ik had het ook wel interessant gevonden als je er een foto bij had gezet van hoe de foundation er na een paar uur uitziet. Misschien een tip voor de volgende keer?
  Echt jammer dat ie gaat vlekken en niet lang blijft zitten :( Want ik vind ‘m je wel erg mooi staan.

 • Sorry maar ik vindt hem echt niet mooi het lijkt net of je een masker opgehebt of wat dan ook. Ook zeg je in je review jammer voor de donker meiden, maar voor de lichtere hoor je niks over. Die lichtste is te donker voor mijen heel wat andere meiden.

  Was niet boos bedoeld of wat dan ook :blush:

 • Oh jammer, ik wou deze al aanschaffen maar als een foundation het bij mij niet van ’s ochtends tot ’s avonds uithoudt, wordt het een no-go :( Ik vind foundation van bourjois over het algemeen zó fijn. De healthy mix serum is mijn all-time favoriet :love:

 • Wat jammer dat ie niet lang blijft zitten

 • Ik zag ‘m in de winkel liggen en was toen wel heel benieuwd. Na jou verhaal ben ik niet echt overtuigd van deze foundation.

 • als die er net op zit ziet er wel heel mooi uit cynth, balen dan weer dat hij niet blijft zitten zou je toch wel kunnen verwachten vind ik van het merk

 • Geen foundation voor mij dus, bij mij zou die er helemaal afsmelten, omdat ik een best vette huid heb, vooral op mijn t-zone. En ik heb ook acne op mijn wangen, dus dat wil ik liever niet verergeren.

 • Ik vind jouw reviews altijd zo fijn! Helemaal compleet, met ingredientenlijst en beoordeling gedurende een hele dag! Zo precies en uitgebreid vind ik ze nergens anders, super fijn! En die warmere foto vind ik inderdaad wel veel mooier!
  Liefs

 • Jeeeej, ‘Eindelijk’ je review van de foundation waar ik zo nieuwsgierig naar was! Maar ik ben niet zo enthousiast. Vond de foundation op de eerste foto’s er al niet zo mooi uitzien, en met jouw bevindingen erbij sla ik deze toch maar over. Blij dat ik gewacht heb tot na het lezen van jouw artikel :-)

 • Jammer dat die niet zo goed blijft zitten, er zijn hier verschillende meningen over. De een vindt hem wel goed en de ander niet zo. Reden om hem niet te kopen :)

 • Ik heb ongeveer hetzelfde huidtype als jij, dat is heel handig met dingen zoals dit! Dan kan ik altijd op je blog opzoeken of jij een bepaald product fijn vond, en dan kan ik beter beslissen of ik het koop of niet :) Xx

 • Ziet er mooi uit! Jammer dat hij gaat vlekken.
  Je ooglook is ook supermooi :)

 • die warmere foto is wel een stuk beter! op die anderen zie je er een beetje ziekjes uit :(

 • Welke kleur heb jij gebruikt? Ik vind dat nergens terug

 • Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het er na een dag uitziet, omdat je zei dat het niet zo mooi blijft zitten… Zou je volgende keer misschien een foto kunnen posten? :) Verder duidelijke en leuke review!

 • Ik heb net als jou een gemende vette T zone en rest vochtarm en ben er geen fan van. De kleur beige rosé was voor mij mij ideaal en ik vind de finish op zich wel mooi. Maar die enorme vloeibare textuur vind ik echt niet leuk werken, je gebruikt er al gauw te veel van en ik merkte ook dat hij geen hele dag mooi blijft.