Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
26 februari 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Een ‘gestructureerd leven’ leiden

Naar aanleiding van mijn plogs krijg ik heel (!) vaak de vraag ‘hoe ik nou zo’n gestructureerd leven leid’ en ‘hoe ik zo productief ben’. Ik heb al wel vaker over productief zijn geschreven, maar niet over in het algemeen gestructureerd en productief leven. Vandaag wil ik je daar het een en ander over vertellen!

Als eerst wil ik aangeven dat dit geen regels zijn of dat je uberhaupt op deze manier zou moeten leven. Het is een manier hoe ik (op dit moment) graag leef en omdat ik er heel veel vragen over krijg, vertel ik er over! Ik vind het leuk om dit te delen.
Er is natuurlijk niks mis met een meer chaotisch of spontaan leven leiden – het is maar net waar je gelukkig van wordt! Ik word gelukkig van een enigszins gestructureerd leven.

Waarom ik gelukkig word van een gestructureerd leven

Ik ben een planner – altijd al geweest. Op de basisschool had ik al een agenda en schreef ik daar speelafspraken met vriendinnetjes in. Ik vind het heerlijk om mijn werkzaamheden te plannen en een agenda bij te houden.
Nu ik alweer bijna vijf jaar fulltime werk heb ik natuurlijk veel meer verantwoordelijkheden en taken en ik vind het zelf erg fijn om dit goed in te plannen. Hierdoor heb ik meer overzicht en het allerbelangrijkste: ik creëer er meer vrije tijd mee. Of meer tijd om gewoon andere dingen te doen. Of om meer te doen. Door structuur aan te brengen weet ik waar ik aan toe ben, en daar houd ik van. Ik werk productiever, vergeet minder en ik word er gewoon blij van!

Dus, daarom word ik gelukkig van een gestructureerd leven. Is jouw leven een grote chaos en vind je dat heerlijk? Lees dan niet verder en leef zoals jij dat wilt. Als je denkt dat je wel wat gelukkiger kan worden door wat meer structuur toe te passen in jouw weken, lees dan zeker even verder.

Rust, reinheid, regelmaat

Schermafbeelding 2014-12-22 om 19.12.39

Ik vaar erg wel bij genoeg nachtrust en regelmaat. Ik zorg dat ik gemiddeld 7,5 uur per nacht slaap en ik ga meestal rond een vaste tijd in- en uit bed. Tussen tien en twaalf ga ik slapen, tussen zes en acht ga ik op. Ook als ik gewoon een hele dag thuis werk. Ik sta op, douche, maak me op en kleed me aan en begin aan mijn werkdag.
Zo voel ik me meer ‘werkend’ – als ik in mijn pyjama blijf hangen, ongewassen en zonder make-up, voelt het als een soort vrije dag waardoor ik weinig uit mijn vingers krijg én waardoor ik geen stap buiten de deur zet. Dat bevalt me niet.
Ik houd die vaste tijden aan omdat ik het gewoon fijn vind werken en me zo ‘onderdeel van de werkende mensen’ voel. Als thuiswerkende vind ik dat gewoon een prettig idee. Daarnaast ben ik gewoon echt een ochtendmens en krijg ik in die eerste uurtjes van dag het meeste gedaan! Heel simpel. Enne, als ik om tien uur opsta voelt het alsof ik een paar uur achterloop, zeker als ik druk ben. Dat vind ik niet prettig. In het weekend slaap ik wel lekker uit, hoor 😉

Vroeger (lees: voordat ik een relatie kreeg) at ik op heel onregelmatige tijden. Ontbijten deed ik nauwelijks, lunchen gebeurde soms pas rond een uur of drie en avondeten, daar dacht ik pas aan als mijn maag begon te knorren. Sinds ik samenwoon, eet ik samen met Willem tussen zes en acht als ik thuis ben. En daardoor heb ik meer ritme in mijn dag. Sindsdien ontbijt en lunch ik ook op ‘normale’ tijden, waardoor ik ook pauzes neem.

Als ik héél druk ben, sta ik soms rond half zes op om alvast een paar uurtjes te werken. Dan ga ik in mijn pyjama aan de keukentafel zitten om twee uur aan de slag te gaan. Om half 8 ga ik dan douchen, opmaken, aankleden en ontbijten om gewoon de dag te starten. Zo heb ik in een paar uurtjes tijd al superveel gedaan, al voordat de dag echt begonnen is! Ik doe dit soms ook op warme zomerdagen. Dan kan ik ’s middags eerder stoppen en lekker naar buiten 🙂 Zo betekent goed plannen extra vrije tijd.
Dus: ‘superdruk’ terwijl je lekker uitslaapt tot half negen – think again! Je had in drie uur tijd al ongelooflijk veel kunnen doen!

Structuur: agenda, lijstjes, planning

We komen nu aan bij ‘hoe ik dat dan allemaal doe’. Ten eerste zit het dus echt in mij, waardoor het gemakkelijker gaat. Laat ik het zo zeggen: mijn leven is gemakkelijker als ik alles plan en als ik structuur aanbreng in mijn (werk)leven. Dus het gaat een beetje vanzelf.

 

Agenda

Schermafbeelding 2014-12-22 om 19.11.21

Ik houd een digitale agenda bij. Ik gebruik Google Agenda en die laad ik in Sunrise (dat is een agenda app) op mijn computer en op de agenda app op mijn telefoon en tablet. Zo heb ik overal mijn agenda bij de hand en is er nooit iets ‘weg’ omdat het online staat.
Alle afspraken die ik heb zet ik in mijn agenda, zowel werk als privé. Vanzelfsprekende dingen (zoals reistijd of thuis werken) laat ik er uit, dat is alleen maar ruis.
Als ik een afspraak maak, zet ik die direct in mijn agenda. En ik ben altijd erg streng op hoeveel afspraken ik maak: ik wil genoeg tijd hebben om thuis te werken aan mijn blog en aanverwante zaken.
Bij een afspraak zet ik meteen het adres en het telefoonnummer van de persoon in kwestie. Mocht er wat zijn, dan kan je elkaar altijd bereiken.

Lijstjes

Zoals je weet ben ik verzot op lijstjes en ik maak ze elke dag. In Wunderlist, of op papier. Zo onthoud ik alles wat ik op een dag moet doen, en zeker wanneer ik veel te doen heb is dat handig. Of beter gezegd: onmisbaar voor mij.

Planningen maken

In drukke periodes maak ik graag planningen. Vaak een weekoverzicht én voor elke dag een los overzicht, en die maak ik dan de avond vooraf of ’s ochtends vroeg. In een notitieboek schrijf ik alle dagen van de week op, ik noteer welke afspraken ik heb en ik verdeel alle dingen die op mijn to do list staan over deze dagen.
’s Avonds maak ik dan voor de volgende dag een nieuwe planning. Daar zet ik op hoe laat ik uit bed ga en ik deel de taken logisch in. Zo maak ik bijvoorbeeld eerst alle foto’s voor nieuwe blogposts – dat doe ik in één keer. Ik schat in hoeveel tijd ik per taak nodig heb en noteer de pauzes erbij. Zo kan ik strak werken en krijg ik veel gedaan op een dag. En: dingen zoals boodschappen probeer ik meteen op het begin van de dag te doen. Hoef ik er niet meer tegen aan te hikken en heb ik het eten voor die dag in ieder geval in huis.
Dit doe ik overigens niet als het wat rustiger is. Dan kan ik wat relaxter aan de slag en zeker als dingen ook morgen nog wel kunnen, hoeft het allemaal niet zo strak. Maar in drukke periodes werkt dit lekker voor me.

Houd ruimte voor spontaniteit

Niks saaier dan alles zo strak volplannen dat je niet meer spontaan kan zijn. Als een vriendin me sms’t ‘Ga je mee koffie drinken’ terwijl ik precies op dat moment ‘lezing voorbereiden’ op mijn planning heb staan, kan dat in principe best even wachten.
Of eh, heel suf, maar je kan ook spontaniteit inplannen. Avondjes vrij plannen zodat je spontaan leuke dingen kan gaan doen! En laat het soms ook lekker varen. Ik plan echt niet elke dag, en op vakantie ben ik ook al veel minder een planner geworden. Soms moet je het leven laten komen zoals het is en genieten van een beetje chaos.

Succes, planner!

Ik hoop dat je wat kan met mijn tips! Het is niet eens zo moeilijk, als je lijstjes, planningen en een agenda bijhoudt en op tijd opstaat kan je een heerlijk gestructureerd leven leiden. Al is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Ik vind het belangrijk dat ik geen stress heb en dat ik ’s avonds een beetje vrije tijd heb. Door te leven zoals ik leef, lukt me dat aardig!
Probeer ook te accepteren dat je niet alles kan plannen. Zo is mijn huishouden niet altijd tot in de puntjes in orde, maar ja, niet alles in je leven kan helemaal volgens plan gaan. En mensen om me heen zijn ook allemaal niet van die neurotische planners, waar ik ook rekening mee moet houden. Al zou ik ze het liefst allemaal to do list notitieboeken inclusief een cursus plannen geven 😉

Nogmaals: leef op een manier waar jij je fijn bij voelt, maar wellicht heb je wat aan mijn tips voor als je zelf graag wat gestructureerder wilt leven.

Succes!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.