Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
21 mei 2014 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Hoe ‘eerlijk’ ben jij over beauty?

Schermafbeelding 2014-04-23 om 18.29.13Stel, je beste vriendin komt bij je langs en heeft een broek aan die haar tien kilo zwaarder maakt. Zeg je dat tegen haar? Of wil je aardig blijven en houd je je mond. Hoe ‘eerlijk’ ben jij over beauty tegen mensen om je heen?

 

Scenario 1: ze vraagt er letterlijk om

‘Zie ik er dik uit in deze broek?’ ‘Wat vind je van deze nieuwe jas?’ ‘Staat deze haarkleur me wel, wat vind jij?’

Dit is advies vragen. Een vriendin, zus, moeder, klasgenoot, collega, wie dan ook, die zelf een beetje twijfelt over wat ze draagt, of over haar make-up of haar, die jou vraagt wat jij er nu eigenlijk van vindt. Op zo’n moment ben ik eerlijk. Maar wel subtiel eerlijk. Dus stel, mijn vriendin heeft een broek aan die zo strak zit dat de vetrollen er overheen hangen* dan zeg ik niet bulderend ‘Waaaaa je lijkt wel een rollade in die broek, trek hem álsjeblieft meteen uit!’. Nee, dan zou ik zeggen ‘Ik vind wel dat ‘ie je wat voller maakt dan je bent, je hebt andere broeken die je veel beter staan!’
Of als mijn moeder vraagt wat ik van haar nieuwe jas vind, en ik vind hem echt een beetje truttig, dan kan ik dat wel zeggen. Maar ik zeg ook altijd ‘Maar als jíj hem leuk vindt, dan moet je hem dragen! Wat ik er van vind, maakt dan toch niet uit?’

Wanneer iemand oprecht vraagt om mijn mening, dan wil ik die heel graag heel eerlijk geven. Ik houd er niet heel erg van, want ik vind dat je moet dragen wat jij mooi vindt, en niet dat wat een ander mooi vindt, maar ik wil je best helpen. Maar ik probeer wel altijd subtiel te zijn en niet te beledigen. Want ook al vraag je er om, dan is het alsnog niet leuk om te horen dat datgene wat je draagt je niet goed staat. Punt.

Scenario 2: We gaan samen shoppen

Ik shop meestal alleen en vaak online, maar áls ik met een vriendin ga shoppen is het toch wat anders dan wanneer je elkaar ‘normaal’ zit. Je keurt altijd een beetje wat de ander aanpast, of misschien wil kopen. Maar meer in de vorm van ‘Ik vond dat andere jurkje je beter staan’ of ‘Deze kleur maakt je misschien wat flets’. Dus niet ‘Whaaaaahaha dit staat je echt wálgelijk’.

23b38c8334d359e12c65e0dcb1671ded

Bron

Scenario 3: Niemand vraagt om mijn mening

e174a70936cd0a357a9075ae18b30ecd

Bron

Als ik een vriendin/kennis/collega/familielid zie, en zij of hij vraagt niet specifiek mijn mening over iets wat met zijn of haar uiterlijk te maken heeft, dan maak ik er geen opmerkingen over als mijn mening negatief is. Als ik iets liefs te zeggen heb, een complimentje, dan twijfel ik geen moment en zeg ik dat meteen. ‘Wat een mooi jurkje’ of gewoon ‘Wat zie je er mooi uit’. Maar wel alleen als ik meen. Als ik dat niet echt vind, zeg ik het ook niet.
Als ik vind dat een vriendin een jurkje aanheeft die haar niet staat, dan zal ik dat nóóit zomaar zeggen. Wat heeft zij nou aan mijn negatieve mening hierover? Ik zou het ook niet leuk vinden als ze dat bij mij zou doen. Ik zou me ineens onzeker voelen, terwijl ik wel heel blij ben met dat jurkje. Ik zou het alleen zeggen wanneer ze een gat in haar panty heeft terwijl dat duidelijk niet zo hoort, of wanneer er echt iets ‘mankeert’. Als het smaakgebonden is, dan zeg ik niks. Ik vind dat gewoon niet aardig en niet netjes.

Bij echte naasten, zoals mijn moeder, of mijn vriend, zeg ik het wel iets sneller. Stel, mijn moeder draagt iets wat haar absoluut niet flatteert. Dan zal ik het misschien subtiel aanhalen. Maar dan niet ‘Jee, mam, je lijkt wel dood in deze outfit’. Ik zou dan zeggen ‘Mam, ik vind dat ene groene topje je mooier staan dan deze zachtroze.’ Maar dan alsnog is het een kwestie van smaak. Meestal doe ik het niet.

*deze omschrijvingen zijn niet gebaseerd op echte mensen of echte situaties

 

Ik krijg natuurlijk zelf online heel vaak ongevraagde meningen en natuurlijk mag iedereen zeggen wat ‘ie denkt, maar ik vind het ook wel vaak erg onnodig. Als iemand draagt wat ze leuk vindt, waarom zou je daar dan iets over moeten zeggen? En dan hoor ik wel eens ‘Maar je zegt het toch ook als je het leuk vindt, waarom dan niet als je het niet leuk vindt?’. Tja, ik denk gewoon: als ik niks aardigs te zeggen heb, houd ik mijn mond. De ‘Ik mag mijn mening geven!’ kaart wordt dan gespeeld wanneer mensen lekker aan het beledigen slaan, maar ik vraag me dan ook altijd af: doe je dat in het echt ook?

Dus, bij deze ben ik onwijs benieuwd naar hoe jij met bovenstaande situaties omgaat. Dus ik heb het niet over internet en online, maar het échte leven. Stel, je hebt wel eens tegen mij gezegd ‘Wat heb je lelijk haar!’, bedenk dan eens: zou je dit in het echt ook tegen iemand zeggen? Ik ben er écht benieuwd naar. Niet om ‘mijn gelijk’ te halen, maar omdat ik nieuwsgierig ben hoe mensen hier in real life mee omgaan. Vooral omdat nog nooit iemand in het echt zoiets tegen mij heeft gezegd.

Brand los! Ik ben razend nieuwsgierig.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.