Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
25 februari 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • andersom
  • backwards
  • haar
  • kapsel
Een MissLipgloss artikel

Je haar ‘andersom’ wassen

Shampoo, uitwassen. Conditioner, uitwassen. Dat is de manier om je haar te reinigen en verzorgen. Maar waarom? Waarom niet andersom? De ‘backwards’ manier (dus eerst verzorgen, dan wassen) wordt op een aantal Amerikaanse ‘eco-blogs’ en in boeken besproken, en ik was wel nieuwsgierig.

 

Andersom wassen: wat is het

Het hele idee komt van Horst Rechelbacher, de oprichter van Aveda. Wat hij zegt over andersom wassen:

‘Wanneer je je haar wast, gebruik dan eens je conditioner eerst. Als je echt all the way wil gaan, gebruik dan ook eerst een olie op je hoofdhuid, geef jezelf even een goede massage en kam het door. Maak je haar daarna goed nat en breng conditioner aan in je hele haar, en ook over je lichaam. Was je haar en lichaam met de conditioner, en spoel het dan uit. Daarna gebruik je de shampoo. Masseer het even in, en spoel dat weer uit. Je hebt niet opnieuw conditioner nodig. Als je haar veel klitten heeft, doe dan nog een klein beetje olie in je handen en kam het door. Dat is het! Je zal je heel schoon voelen.’

Maar waarom?

En eigenlijk klinkt het wel heel erg logisch. Je hebt vast wel eens gehoord over dat je je huid heel goed kan reinigen met een olie, ik doe dat zelf ook regelmatig (oil cleanse). Vet neemt vet mee, en daardoor reinigt het super. Je huid maakt zelf talg en viezigheid aan, wat vettig is. Doordat je er dan een olie op doet, verdwijnt je ‘eigen’ vettigheid als je het er weer af spoelt. Zo werkt dat op je gezicht, maar ook op je hoofdhuid en je haar. De olie ‘pakt’ de viezigheid en overtollig vet, samen met de conditioner, wat je haar meteen verzorgt. Met de shampoo spoel je dat er dan weer uit. En doordat je de olie en conditioner even hebt laten intrekken (en je hebt de olie ingemasseerd), verzorgt het je haar.

 

En? Hoe bevalt het?

Ik heb het zelf nu een aantal keer geprobeerd, en ik moet zeggen: de eerste keer is raar. Je pakt vanuit gewoonte meteen shampoo. Nee, oeps! Eerst olie! Ik gebruikte zelf arganolie, maar je kan ook olijfolie of jojobaolie gebruiken, maar net wat je fijn vindt of in huis hebt. Dat even goed inmasseren op je droge hoofdhuid. Dan conditioner, dan uitspoelen en dan gewoon wassen met shampoo. Het voelt héél raar. Mijn innerlijke stem roept de hele tijd ‘VERKEERDE VOLGORDE! STOMMERD!’ maar daarna voelde het eigenlijk superfijn aan! Heel schoon, maar niet op de squeaky slechte manier.

Ook werd mijn haar er niet vetter van, maar het voelde wel veel fijner aan. Glanzender, gezonder. Het viel ook beter! Ik merk ook dat mijn hoofdhuid veel fijner aanvoelt. Ik heb van mezelf een heel droge huid én hoofdhuid, en ik heb gauw een trekkerige hoofdhuid met soms schilfertjes. Dat is helemaal weg doordat ik het eerst met olie behandel. Ik was mijn haar drie keer in de week en nu doe ik het één of twee keer ‘backwards’. Ik doe het niet elke keer omdat het wat meer tijd kost (je doet een extra stap met de olie) en soms wil ik gewoon even snel mijn haar wassen.

 

Wat gebruik je er voor

Ik heb het zelf met verschillende soorten shampoos en conditioners gebruikt. Mét SLS en conditioners, maar ook helemaal natuurlijke producten. Ik merkte dat ik met de natuurlijke producten de olie iets lastiger uit mijn haar kreeg (ik moest dus iets meer moeite doen met wassen) maar verder was het effect hetzelfde. Je kan het dus met de soort shampoo en conditioner doen die jij fijn vindt. Als je op zoek bent naar goedkope en makkelijk verkrijgbare shampoos zonder SLS en conditioners zonder siliconen, is Dr Organic een goede tip, gewoon bij de Tuinen te koop! Je kan ook alle soorten oliën gebruiken die je fijn vindt, ik gebruik graag argan olie.

 

Stap voor stap: je haar ‘andersom’ wassen

  1. Masseer je nog droge hoofdhuid in met een olie. Arganolie, jojoba-olie, olijfolie, wat je zelf fijn vindt of in huis hebt. Neem daar even de tijd voor en laat het intrekken.
  2. Maak je haar nat. Doe er nu conditioner bij, focus je op de punten van je haar maar doe ook een beetje op je hoofdhuid.
  3. Spoel dit voor zover mogelijk is uit, en was het daarna met shampoo.
  4. Klaar!

Er zit dus zeker wat in, in dat ‘andersom’ wassen! Mijn haar en hoofdhuid vinden het fijn, en ik dus ook. Een aanrader, sowieso om gewoon een keer uit te proberen!

Succes en een fijn weekend!
X The Lipster

Bron informatie
Bron foto arganolie


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.