Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
7 april 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • haar
 • minder vaak wassen
 • minder wassen
Een MissLipgloss artikel

Je haar minder vaak wassen

0000Tot ik een jaar of 18 was, waste ik mijn haar elke dag. Het werd mega snel vet en ik móest het wel elke dag wassen! Inmiddels ben ik op een punt gekomen waarop in mijn haar een week niet hoef te wassen en dat het dan nog steeds fris en vol volume is. Ik ga je vertellen waarom je je haar zo min mogelijk zou moeten wassen en hoe je ervoor zorgt dat het minder snel vet wordt.

Vanavond kom ik terug van vakantie, dus de Sneak Peek komt later deze week online! 🙂 

P1440925

Dit artikel is drie jaar geleden al eens online gekomen, maar ik zit midden in een doorbraak: ik ben op het punt gekomen dat ik mijn haar een week lang niet hoef te wassen en dat het dan nog steeds fris, vol volume en niet vet is. De foto hierboven is van dag 7. Ik heb twee dagen droogshampoo gebruikt (de laatste twee dagen, maar eigenlijk vooral voor meer volume) en het is alles behalve vet en vies. De dag hierna ging ik het wel wassen, omdat er toch viezigheid in je haar gaat zitten en omdat ik af en toe stylingproducten gebruik zoals droogshampoo, zeezout spray en volumepoeder. Maar eigenlijk vooral aan het einde van de week, en hele kleine beetjes.

Terwijl ik dit zit te schrijven, leest Willem mee en zegt hij ‘Hm jouw haar ruikt eigenlijk altijd zoet en lekker.’ Dus, het stinkt gelukkig ook niet 😉

Jarenlang waste ik mijn haar twee tot drie keer in de week, inmiddels is het me gelukt om mijn hoofdhuid te ’trainen’ om mijn haar minder vet te maken. Ik vind het zo fijn! En: ik krijg er een heleboel vragen over. Vandaag vertel ik je dus een heleboel over vet haar en hoe je je haar wassen kan ‘uitstellen’. Want je hoeft je haar echt niet elke dag te wassen. En ook niet om de dag.

Waarom wordt mijn haar vet?

Je hoofdhuid heeft ontelbaar veel talgkliertjes, waar talg in gevormd wordt. Talg is een soort vet, en deze kliertjes zitten op je hele lichaam (behalve op je voetzolen en je handpalmen). Je lichaam maakt dit niet voor niks aan! Talg vormt een vetlaagje op het huidoppervlak (en dus op je hoofdhuid), en beschermt je huid en helpt bij het in standhouden van de barrièrefunctie van je huid. Ook houdt het de hoornlaag van je huid en haren soepel en het voorkomt uitdrogen.

Het talg wat op je hoofdhuid zit, belandt in je haar doordat je haar beweegt, maar ook doordat je er met je handen, borstels, föhns en tangen doorheen gaat. De hoeveelheid talg die je kliertjes produceren wordt beïnvloed door de temperatuur. Als de temperatuur stijgt, zal je vetter haar krijgen. Ook stimuleert massage van de hoofdhuid de talgproductie.

Dit vet is dus ter bescherming van je hoofdhuid en haar, en je krijgt er meer van door warmte (van de omgeving, maar ook van je föhn of douche) en stimulatie.

 

Hoe krijg je minder snel vet haar?

P1440889Foto op dag zes na een wasbeurt

Simpel: zorgen voor minder temperatuurschommelingen én minder stimulatie. En dat houdt in: minder vaak wassen! Simpel! En daar zitten nog een aantal voordelen aan…

 • Je doet veel zuiniger met je shampoo en conditioner
 • Het scheelt een hoop tijd
 • Het scheelt een hoop water (doordat je minder lang onder de douche staat)
 • Je hoeft je haar niet meer elke dag opnieuw in model te brengen (föhnen, stijlen)
 • Je zal merken dat je haar en hoofdhuid in betere conditie zijn als je het minder vaak wast – en dit laatste zal je echt gaan merken. Als je iemand ziet met geweldige lange, glanzende lokken en je vraagt hoe ze ervoor zorgt dat ze zo mooi blijven, kan je verwachten: ‘weinig wassen’. Ik heb het nu zo vaak gehoord en ik kan beamen dat het zo is. Je haar wordt mooier als je het minder vaak wast. En je zal merken dat het beter gaat zitten. Hoe verder ik van mijn wasbeurt verwijderd ben, hoe beter mijn haar zit!

 

Hoe was ik mijn haar minder vaak?

Het klinkt simpel, maar ik weet dat het niet zo simpel is. Jij denkt nu: ‘Maar ik moet mijn haar echt elke dag wassen, want het is de dag er na weer vet!’ Ja, dat is zo. Dat had ik vroeger ook. Tot ik besloot mijn haar gewoon minder vaak te wassen. Doordat je je hoofd minder vaak warm maakt en het minder vaak stimuleert door het inmasseren van de shampoo, zal je merken dat je hoofdhuid minder talg (vet) gaat afscheiden. Na een tijdje hoef je je haar nog maar 2 -3 keer per week te wassen en je haar wordt echt veel minder snel vet. En uiteindelijk kan je het nog verder uitstellen. Echt! En dit kan bij iedereen.

In het begin kan dit lastig zijn. Je wil gewoon je haar wassen! Als je eenmaal door deze vervelende periode heen bent, zal je jezelf dankbaar zijn, want je haar elke dag wassen is echt niet nodig. Voor die vervelende beginperiode heb ik wel wat tips:

 • Zit niet teveel aan je haar. Hoe meer je het borstelt en er met je handen doorheen gaat, hoe sneller het vet van je hoofdhuid verdeelt door je haren. Hierdoor worden je haren vet en slierterig. Blijf er gewoon vanaf!
 • Wil je heel graag je haar wassen? Gebruik dan droogshampoo. Spray dit in je haar, ga er even met je handen door, en het ziet er meteen een stuk frisser en minder vettig uit.
 • Werk in stapjes. Was je je haar nu elke dag? Stel het dan eerst een dag uit. Was het. Daarna nog een dag extra. Was het dan na drie dagen. En zo door. Twee – drie keer in de week wassen is prima, dus om de twee tot drie dagen. Maar je kan het natuurlijk ook uitstellen naar een keer per week.
 • Gebruik zo min mogelijk vet makende producten. Kijk uit met oliën en serums. Als je dit graag gebruikt, doe het dan alleen in je haarpunten.
 • Vettig haar, maar wil je het echt nog niet wassen? Doe je haar dan vast. In een staart, met een haarband of achter je oren.

Als je veel sport, is het wel belangrijk om je haar schoon te houden. Houd rekening met je ‘sportdagen’ en was het op die dagen. Er komt zweet in je haar, en het is toch wel fijn om dat er even uit te wassen.

Geloof me, dit kan ook met jouw haar. Toen ik jonger was, waste ik het elke dag en had ik aan het einde van die dag alweer vettig, slierterig haar. Nu was ik het een tot twee keer in de week en écht vet wordt het nooit meer bij mij. Doordat ik weinig aan mijn haar zit, niet vaak föhn, alleen de lengtes borstel en weinig was, stimuleer ik mijn hoofdhuid bijna niet. Enne, als mijn haar vies is, was ik het wel, hoor 😉

Succes!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.