Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
4 december 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • lippenbalsem
  • minerale olie
  • verslaving
Een MissLipgloss artikel

Lippenbalsem met minerale olie wél verslavend!

Er kwamen veel reacties op mijn blogpost over dat lippenbalsem niet verslavend zou zijn. En ook wat reacties met aanvullende onderzoeken waarin anders wordt beweerd. Want wat blijkt, Pieter-Jan Coenraads beweert wel iets, maar heeft er géén onderzoek naar gedaan. En andere onderzoeken wijzen uit dat minerale olie op je lippen wél verslavend is!

 

Mijn fout dus, want ik heb het verkeerd overgenomen en geen research gedaan (les nummer 1 tijdens mijn lessen journalistiek, typisch gevalletje van een dikke fail van mijn kant), maar gelukkig kreeg ik heel  kritische reacties van mijn oplettende bezoekers, met linkjes naar onderzoeken waarin heel andere dingen worden beweerd. Bedankt, dames! Daar kan ik echt wat mee, want ik heb eigenlijk iets verkeerd gezegd, wat ik nu ga rechtzetten. Ik zal dat artikel trouwens ook updaten en linken naar deze blogpost.

 

Want: lippenbalsem met minerale olie is wél lichamelijk verslavend. Lippenbalsem zonder minerale olie is alleen geestelijk verslavend. Je hoort mij wel vaker over minerale olie en hoe slecht het kan zijn voor je huid, en nu merk je maar weer dat het voor je lippen niks goeds doet. Dr. Feingold van de Universiteit van California, één van de beste lipidenonderzoekers van de 21e eeuw, legt dit uit in dit artikel dat werd gepubliceerd in The Journal of Lipid Research. Dit is een enorm artikel met heel veel ingewikkelde termen en uitleg, maar wat het samengevat zegt (met een beetje hulp van deze blog):

Minerale olie sluit de huid af. Het legt een laagje op je huid waardoor het vocht niet weg kan, maar waardoor ook calcium niet weg kan. Dit is noodzakelijk, omdat verdampend calcium aan de huid ‘signaleert’ dat er nieuwe fosfolipiden en ceramides (dit zijn een soort vetten) aangevoerd moeten worden. Deze ‘vetten’ zijn van belang voor een gezonde en soepele huid (en dus lippen).

Maar: minerale olie sluit de huid af. Dus, je doet een laagje Labello (of Vaseline, of Eight Hour Cream…) op je lippen. Dan kan het vocht niet meer weg, maar ook het calcium niet, waardoor bovenstaand mechanisme niet meer werkt. Wat gebeurt er? Er ontstaat een tekort aan ceramides en er vallen letterlijk gaten, kloven en putten in de huidbarrière van jouw lippen.

Dit voelt aan als droge, chapped lippen, en dan ga je dus weer smeren. Weer een laag minerale olie op je lippen. Dat voelt fijn, want die gaten worden even opgevuld. Maar, wanneer de balsem er af is gegeten, zijn je lippen weer droog (nog droger!) en vol ‘gaten’.

En dus ga je weer smeren. En weer. En weer. En dat is dus de lippenbalsemverslaving. Maar let wel: dit is alleen bij lippenbalsem met minerale olie.

Als je dit dus wil vermijden, ga je voor een lippenbalsem zonder minerale olie. Ik vind lippenbalsem met minerale olie soms toch wel fijn (tja!), zo gebruik ik zelf Rosebud Salve en Eight Hour Cream. Ik vind het vooral ’s nachts fijn. Zelf heb ik nooit echt deze verslaving ervaren, misschien omdat ik gewoon niet zo vaak smeer met dit soort balsems. In Labello zit trouwens ook minerale olie, en Vaseline op je lippen is geen goed idee, want dat is 100% minerale olie. Ik zal, als het me lukt, een lijst maken met lippenbalsems met en zonder minerale olie (maar pin me er niet op vast, ik heb geen idee of dit een beetje haalbaar is).

Zo, dan is dat rechtgezet! Je kan wel verslaafd raken aan lippenbalsem, maar alleen als er minerale olie inzit. Je kan hier trouwens wat meer lezen over minerale olie.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.