Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
4 maart 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Mijn favoriete boeken voor zelfontwikkeling

z Ik <3 lezen. Vooral romans, verhalen, dingen waar ik me in kan verliezen. Maar ik ben ook gek op boeken die me wat kunnen leren over mezelf. Over het leven, over mijn karakter, over zakendoen. Of boeken die me inspireren om bepaalde stappen te zetten. Ik vertel je vandaag graag over mijn favoriete boeken voor zelfontwikkeling.

Het is niet zo dat ik in deze boeken tevergeefs zoek naar een manier om De Perfecte Cynthia te worden. In deze boeken ben ik vooral op zoek naar inspiratie, naar manieren om een leuker leven te leiden, om dingen beter te begrijpen, meer rust in mijn hoofd te hebben. Ik vind het leuk om te blijven leren, en dat doe ik onder andere door dit soort boeken. Hier een paar van mijn favorieten. Doe ermee wat je wilt! 🙂

Brene BRown – De kracht van kwetsbaarheid

1

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.
Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid en te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

Wat ik heel sterk vind aan de boeken van Brené Brown is dat zij zelf ontzettend veel onderzoeken heeft gedaan naar de onderwerpen waar ze over schrijft, én dat ze hierbij heel persoonlijk is en haar eigen ervaringen uit de doeken doet. Dit boek heeft me geleerd meer kwetsbaar te zijn, opener te zijn en te beseffen dat het allemaal niet perfect hoeft. Grote lessen!

 

SOphiA Dembling – De kracht van stille mensen

168856-de kracht van stille mensen-aaa751-large-1432821827

Introverte mensen zijn niet verlegen: ze genieten van stilte.
Introverte mensen zijn niet asociaal: ze laden op door tijd alleen door te brengen.
Introverte mensen zijn niet onvriendelijk: ze prefereren een-op-eengesprekken in plaats van groepsgesprekken.

Het is tijd voor een stille revolutie. Sophia Dembling, zelf introvert én gelukkig, laat zien dat introvert zijn niet ‘fout’ is of dat er iets mist, zoals de maatschappij of extraverte mensen ons soms doen geloven. Door persoonlijke inzichten en psychologische onderzoeken te combineren, moedigt De kracht van stille mensen introverten met humor en scherpte aan om hun stille wereld te omarmen en de voordelen ervan in te zien en te benutten.

Mijn hele leven heb ik al karaktereigenschappen die ik niet zo goed kon plaatsen. Karaktertrekjes die ‘raar’ werden bevonden, die ik ‘moest’ veranderen. Toen ik De kracht van stille mensen ging lezen, viel ineens alles op zijn plek. Ik ben gewoon introvert! Ik dacht altijd dat introverte mensen verlegen types waren die geen contact kunnen maken, maar niks is minder waar: verlegen en introvert zijn twee totaal verschillende dingen.

Door dit boek heb ik ongelooflijk veel over mezelf geleerd. Ik ben gewóón introvert. Ik weet nu waarom ik bepaalde dingen moeilijk vind. Waarom ik aan specifieke dingen wel behoefte heb en aan andere dingen niet. Waarom ik me in groepen minder comfortabel voel dan in een een-op-eengesprek, waarom ik op een persreis me graag terugtrek en alleen wil zijn, waarom ik na een drukke werkweek niet graag sta te dansen in een club. En waarom dat niet ‘algemeen geaccepteerd’ wordt omdat we in een extroverte wereld leven waar wordt verwacht dat je extroverte eigenschappen hebt. Ik heb geleerd dat ik die eigenschappen niet raar moet vinden, maar moet leren (ver)kennen en moet omarmen. Een echt eye opener voor mij, dit boek!

 

Jan Geurtz – Verslaafd Aan Liefde

559211542bdfc7.41842901

“Verslaafd aan Liefde” is in juni 2009 verschenen. Het laat zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een vorm van verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of -misschien nog erger- verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk.

Met humor en praktische voorbeelden wordt een uitweg getoond uit deze vicieuze cirkel. Eenmaal ontdaan van zelf-afwijzing blijken al onze pijnlijke emoties en diepe verlangens naar liefde en seks niet langer een obstakel, maar juist de toegangspoort naar een staat van zijn die volledig vrij is van beknelling en afhankelijkheid, en die – met of zonder relatie – vervuld is van liefde en helderheid.
Hieronder vind je het eerste hoofdstuk, en daarachter de inhoudsopgave.

Op aanraden van een vriend ben ik dit boek gaan lezen. Hij lag bij hem op tafel en toen ik er in begon wilde ik verder gaan, dus kocht ik hem zelf. Dit boek heeft een wat andere inhoud dan ik eerst vermoedde. Ik dacht: dit is een boek voor mensen die geen gelukkige relatie hebben en dat wel willen. Ik interpreteer dit boek als een houvast om meer van jezelf te houden, om liefdevoller naar jezelf te zijn, om minder te oordelen en bepaalde gevoelens van bijvoorbeeld machteloosheid, woede of frustratie niet naar anderen te projecteren, maar binnen jezelf te zoeken en op te lossen.

Dit boek is deels gebaseerd op het boeddhisme en gaat voor een deel over meditatie. Jan Geurtz heeft me heel helder uit kunnen leggen hoe meditatie werkt en waarom je het zou doen – wat nog niemand eerder gelukt was.

Veel eye openers, veel mooie gedichten en quotes van wijze mensen, en veel tips en uitleg waar je praktisch direct mee aan de slag kan. Dit boek leert me liefdevoller naar mijn eigen emoties en gedachten te kijken en te leren beseffen dat alles al volmaakt is zoals het is.
Hier en daar voelt wat Jan Geurtz zegt wat zweverig aan, maar in de basis is dit boek zo nuchter als het maar zijn kan: het gaat allemaal over je eigen gedachten en je connectie daarmee.

liefde1

liefde2

Een greep uit de aantekeningen die ik maakte.

liefde4

liefde3

Mijn favoriete gedichtje uit het boek.

 

Claudia de Breij – Neem een geit

9789048826209_240@2x

Niemand vertelt je hoe te leven. Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen? Claudia de Breij (net 40) worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze mannen en vrouwen. Zij vertellen hoe zíj de dingen hebben aangepakt. Claudia de Breij trekt daar honderd levenslessen uit, en stopt daar ook een paar van haarzelf – en haar kapper – bij.

Neem een geit is het eerste boek dat ik van Claudia de Breij las en het bracht me veel plezier. En wat levenslessen. Neem een geit is vooral een erg leuk, lief, grappig boek, met mooie verhalen van oude mensen die aan de hand van hun leven en ervaringen dingen vertellen waar je door geïnspireerd kan raken. Claudia is erg persoonlijk in dit boek en vertelt ook haar ervaringen, haar lessen en fouten die ze maakte in haar leven.

Ik heb hier geen grote levensveranderende dingen gelezen, maar wel hier en daar wat kleine lesjes gepikt uit de verhalen, en vooral het eerste verhaal in het boek over het nemen van een geit komt nog regelmatig in mijn gedachten voor.

Amen.

Sophia Amuroso – #Girlboss

Girlboss

Sophia Amoruso wist in haar tienerjaren niet precies wat ze wilde doen. Ze had baantjes die ze niet leuk vond, maar op haar tweeëntwintigste begon ze met het verkopen van vintagekleding op eBay. Acht jaar later was ze de oprichter, CEO en het creatieve brein van Nasty Gal, een bedrijf met een omzet van meer dan 100 miljoen dollar en ruim 350 mensen in dienst. In #GIRLBOSS vertelt ze het verhaal van haar ongelooflijke succes en geeft ze veel tips. Haar boodschap is dat je jezelf moet vertrouwen en dat je je instinct moet volgen.

Ik houd van dit soort verhalen: vrouwen die vanuit een bepaalde passie van niets iets maken. Sophie Amoruso is een enorm succesvolle vrouw met een mega bedrijf en in #GIRLBOSS vertelt ze haar verhaal. En alle fouten die ze maakte. Het is geen mega diepgaand verhaal, maar er zaten wel passages in waar ik keihard met mijn hoofd zat te knikken, zoals deze:

Ik werd geïnspireerd door het verhaal van Sophia en las het boek vooral met heel veel plezier. Wat een stoer wijf.

 

Ik ben benieuwd of jij ook dit soort boeken leest en welke jouw favorieten zijn!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.