Het lijkt erop dat je advertenties blokkeert. Wist je dat deze website afhankelijk is van advertentie-inkomsten en zonder deze inkomsten niet zou kunnen bestaan?
Wil je Misslipgloss.nl supporten, schakel dan advertenties weer in. Bedankt, xxx Cynthia! Ok, ik snap het. Laat deze melding niet meer zien
Test Adblocker

Een tijdje terug postte ik dit artikel, en omdat ik nog zoveel en zovaak vragen krijg over kwasten: een re-post! Goed gereedschap is het halve werk! Ja ja, die heb je al honderd keer gehoord, maar het is zo waar. Met goede kwasten maak je je make-up echt duizend keer mooier. En je ziet het meteen als je slechte kwasten gebruikt, zeker bij ooglooks. Maar hoe herken je nu goede kwasten?

Waar koop je ze?

Ik denk dat ik deze vraag het vaakst krijg: waar koop ik goede kwasten? Dat is best wel lastig. Goede merken als MAC, Inglot, Make Up Store en Make Up Studio hebben sowieso goede kwasten. Ze zijn niet allemaal even geweldig, maar ik kan je garanderen dat deze kwasten kwalitatief goed zijn. Ze zijn ook wat duurder, tussen de €15 en €40 per kwast, maar daar doe je jaren mee. Waar vind je deze merken:

 • MAC in de Pro Store aan de Heiligeweg in Amsterdam en bij counters in de Bijenkorf bijvoorbeeld Groningen, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.
 • Make Up Store vind je ook in Amsterdam aan de Heiligeweg.
 • Make Up Studio vind je bij Backstage in Amsterdam (Rozengracht) en online (google maar op Make Up Studio kopen).
 • Inglot vind je in de Pro Store aan de Van Baerlestraat in Amsterdam en bij de counters in de V&D in Zwolle en Alkmaar (daar hebben ze een selectie).

Maar ook andere merken hebben fijne kwasten, zo heeft The Body Shop erg fijne kwasten van nep haar. Dit kan je bij alle The Body Shop filialen kopen. HEMA heeft hele slechte kwasten, maar ook hele goede. Een aantal van de oogschaduwkwasten heb ik zelf en die werken erg goed, en kosten maar een paar euro. Essence heeft over het algemeen geen fijne kwasten maar soms hebben ze limited edition blushkwasten die wel fijn zijn. GOSH heeft kwasten, waarvan er een aantal fijne tussen zitten. Van de merken die ik in deze laatste alinea noem zijn niet alle kwasten van dezelfde kwaliteit, en dat vind ik bij de merken in bovenstaand rijtje wel.

Natuurlijk kan je je kwasten ook online kopen! Bijvoorbeeld bij Sigma, Zoeva, Coastal Scents. Hier vind je wat goedkopere kwasten en ook sets, die over het algemeen een goede kwaliteit hebben. Check vooral reviews hierover. Je kan ook een goedkope set op eBay kopen, maar dat is wel een beetje afwachten qua kwaliteit, er is namelijk heel veel aanbod. Ik begon met een 17-delige kwastenset van eBay die ik voor drie tientjes kocht, en dat was prima om mee te beginnen. Dus je kan ook gerust even rondneuzen op eBay. Voor 20 tot 30 euro heb je een mooie basic kwastenset.

Hoe herken je een slechte kwast?

Laten we maar negatief beginnen. Waaraan herken je nu een beroerde kwast?

 • Je hebt ze vast wel eens gezien. Van die recht afgesneden kwasten, met gitzwarte plastic haartjes. Dat wil je niet, daar kan je echt niks mee. Vermijden!
 • Synthetische kwasten, dus kwasten van nep haar, zijn niet per definitie slecht. Het hangt van de kwaliteit af. Als je voelt dat het plastic is, en als de haartjes heel dik en frizzy zijn: laten liggen.
 • Voel altijd met de kwast op je huid. Prikt het? Niet fijn!
 • Het zegt niet altijd wat, maar meestal wel: de prijs. Bij kwasten is het bijna altijd zo dat prijs wel in verhouding staat met de kwaliteit. Nu vind je soms wel een toppertje bij de HEMA of Essence kwasten, maar over het algemeen zijn de goedkope kwasten niet zoveel soeps. Simpelweg omdat het maken van een goede kwast wat meer geld kost dan het maken van een slechte kwast.
 • Trek even aan het houten of plastic stuk (de handle) van de kwast. Als ‘ie los zit of wiebelt is de kwaliteit niet zo best.
 • Voel ook aan hoe ‘stevig’ het haar is. Heel hard is niet goed, maar heel slap ook niet. Het moet een beetje tussen in zitten. Hele harde of héle slappe kwastharen zijn dus niet zo goed.

Hoe herken je een goede kwast?

Ha, dit is leuker! Hoe ontdek je of die ene kwast in de winkel een beetje goed is?

 • De zachtheid van de haren. Voelt het superzacht aan en prikt het niet? Score! Test het vooral op een wat gevoeliger deel van je huid, bijvoorbeeld de binnenkant van je polsen.
 • Kijk naar de vorm van de haren, hoe ze afgesneden zijn. Is een blending kwast mooi rond? Net als een poederkwast? Is een oogschaduwkwast mooi plat? Inspecteer de vorm en als die goed is, is dat meteen een pluspunt.
 • Check de haren, kijk er naar. Zien ze er mooi recht uit, glad? Geen bobbeltjes, niet extreem glanzend (eerder glanzend zoals je eigen haar)?
 • Zet de kwast op de rug van je hand en druk er een beetje op. Veert de kwast mee? Zijn de haren stevig, maar niet té? Dan is het goed!
 • Als het handvat van de kwast er goed uit ziet dan krijgt de kwast ook pluspunten. Check of ‘ie goed stevig vast zit.
 • Trek even aan de haren (zachtjes). Als er geen tot weinig haren uitvallen heb je een goede kwast te pakken.
 • Kijk even vanaf de bovenkant naar de kwast. Zitten de haren dicht op elkaar? Zie je dat er ontelbaar veel haren in de kwast zitten? Mooi. Dit verschilt overigens wel per kwast, een stippler kwast hoort bijvoorbeeld maar relatief weinig haren te hebben.

Bedenk welke kwasten je wilt en waarvoor je ze gaat gebruiken

Dit is ook heel belangrijk als je kwasten gaat kopen: welke functie hebben ze? Wil je kwasten voor je gezicht, ogen, lippen? Oké, voor je ogen. Maar dan ben je er nog lang niet. Wil je een blending kwast? Goed. Maar wat voor? Een kleine, grote, fluffy of juist wat meer stevig? Eentje voor in je arcadeboog, een voor onder je oog? Een die wat meer kleur pakt of die juist is bedoeld voor het uitwerken van de kleur? Dus voor je overweldigd wordt in de winkel: bedenk even wat je hebben wilt. Je hebt oogschaduwkwasten en oogschaduwkwasten. Net als bij foundationkwasten. Er zijn zoveel soorten! Verdiep je er even in op internet, bekijk filmpjes van mensen die zich opmaken met kwasten, lees reviews en bepaal op die manier wat voor type kwast(en) je wilt hebben. Dat maakt het een stuk makkelijker!

Een paar laatste tips

Het is heerlijk om budget koopjes te vinden, en zo is het met kwasten ook. Maar bij kwasten is het echt veel beter om te investeren in een aantal iets duurdere, betere kwasten. Hier doe je langer mee, ze doorstaan veel meer wasbeurten, zijn bestand tegen meer stootjes en heftig gebruik (bijvoorbeeld als je visagist bent en heel veel mensen opmaakt), ze blijven veel langer mooi en het resultaat wat ze geven is gewoon beter. Je doet ontzettend veel jaar met een goed stel kwasten en je zal merken dat goedkope kwasten sneller onbruikbaar zijn. De haren vallen uit, de haren splijten, het handvat laat los (al kan je dat wel lijmen), de haren gaan uit elkaar staan (en ze gaan niet meer in de originele stand)…

Was je kwasten regelmatig, het liefst een keer in de week. Wassen doe je trouwens met een lauw badje met babyshampoo. Ik maak ze tussendoor schoon met een brush cleanser of gewoon wat alcohol. Zet kwasten als je ze laat opdrogen nooit rechtop neer, dan loopt het water in de steel (en deze kan dan loslaten, gaan rotten en roesten). Leg ze gewoon neer op bijvoorbeeld een theedoek of dikke tissue, en dan zijn ze in een paar uur droog.

Wees zuinig op je kwasten. Maar dat hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Je kwasten zijn je gereedschap. Bewaar ze in bekers, of in een kwastenriem. Of een mooi oprolbaar etui.

http://youtu.be/-EHuNI6yHcw

Check ook dit filmpje van mij waarin ik uitleg welke kwasten ik waarvoor gebruik.

Wat voor kwasten gebruik jij?

120 Reacties

 • Ik ben ook begonnen met een kwastenset op EBay en ik vind ze prima ook de namaak van Mac op Marktplaats is niet verkeerd. Maar ik ben t wel met je eens niks beters dan echte MAc of de toppers van Sigma. Leuk en leerzaam artikel.

 • Ik heb Sigma kwasten waar ik erg tevreden over ben in het algemeen (een paar van de set die ik heb vind ik niet zo fijn, de stipling en de powder niet). Ik heb 2 kabuki kwasten van The Body Shop (de lange kwasten van TBS, heb ik er 3 van maar die vind ik helemaal niet fijn helaas). En een kabuki van de Hema die ik erg fijn vind.

 • Ik heb voornamelijk borstels van Sigma, bdellium tools en Mac en daar ben ik erg tevreden van !

 • Ik heb de zoeva bamboo set :)
  x

 • Heel interessant! Ik moet ook nog op zoek naar goede kwasten. Ik heb er nu een heleboel van random merken, maar ik wil toch eigenlijk wel een set van Sigma of Zoeva.

  • Ik heb de Bamboo-set van Zoeva, ik gebruik deze kwasten nu al bijna 1,5 jaar en ik ben er nog steeds erg tevreden over! Zelfs na verschillende wasbeurten verliezen ze geen haartjes en blijven ze zacht en erg fijn om mee te werken. Dus moest je bij Zoeva bestellen, vind ik deze set zeker een aanrader ;)

 • Voorlopig gebruik ik goedkopere kwasten die prima werken. Ik vind het fijn om goedkopere te gebruiken omdat ik die na zoveel tijd gewoon weg kan gooien. Ik was mijn kwasten wel maar vind het toch hygienischer wanneer ik ze weg kan gooien en nieuwe kan kopen.

 • ik ben van de kwastjes die bij oogschaduw zitten overgegaan op mac kwasten ik dacht dat ze echt waren (MP) niet dus,…
  Maar ik merk wel verschil met die kwastjes die bij je oogschaduw zitten dus dat word sparen

 • Een re-post is wel een hele makkelijke post. Misschien kun je de volgende keer wat artikelen bundelen en bij een repost wat linken plaatsen naar oude artikelen?

  • Als er nu veel vragen zijn naar dit soort info, dan kan t toch geen kwaad om t nog ns bovenaan te zetten?

   Wat zit iedereen er toch altijd bovenop om kritiek te uiten. Geen twee posts per dag? Dan zeuren. Niet vaak genoeg een filmpje? Zeuren. Belt iedereen ook naar tijdschriften om ongenoegen te uiten over de inhoud? Daarin wordt namelijk ook vaak herhaald. En is ook allerminst vernieuwend.

   Kortom: ik vond t toch wel weer handig om t eens te lezen. Vergeet trouwens niet dat bijv. Douglas ook kwasten verkoopt, ik heb daar best goeie vandaan, van rond de 15euro. En leerde op deze site dat kwasten gebruiken uberhaupt zoveel beter werkt. :)

   • Thanks Suuz! Heb het puur geplaatst vanwege de vele vragen ernaar. Ik doe nooit een repost, maar maakte hiervoor graag een uitzondering :)

 • Ik ben zelf ook heel erg tevreden over de kwasten van Zoeva en de kwasten van ELF… Niet zo prijzig, maar wel heel fijn in gebruik :)

 • Erg leerzaam artikel!

  Liefs, Mariette

 • Ik heb zelf alles van Inglot en Zoeva, alleen dan gaat mijn voorkeur toch uit naar Zoeva omdat dat prima kwaliteit is voor een relatief lage prijs dus lekker fijn! En stiekem wil ik nog altijd een paar MAC kwasten proberen om nou echt af te vragen of ze zoveel beter zijn.

 • Wat een handig artikel zeg!

 • Hele handige tips!! De Mac kwasten zijn in Amerika goedkoper dus ik haal er daar een paar als ik er binnenkort heen ga.

 • Handige tips :) ik heb kwasten van born pretty store en ik vind ze heel fijn.

 • Ik koop ook alleen maar kwaliteitskwasten, het kost dan wel wat maar je hebt er plezier van voor de rest van je leven. Mijn eerste set was van Zoeva, prima ding, maar op een gegeven moment voelde ik aan dat het moment was gekomen om wat meer te investeren in kwasten. Eenmaal je weet dat je graag met make up werkt enzo, kan het nuttig zijn om in een duurder segment te kijken.

 • Heel erg leuk artikel, waar ik zeker wat aan heb!!

  zelf heb ik de bamboe set van zoeva en een aantal kwasten van de hema en van essence en her en der nog een aantal en ben echt heel blij met m’n kwasten, zeker die van zoeva!

 • De kwasten van Everyday Minerals en ELF Studio vind ik erg fijn werken, superzacht en helemaal niet zo duur. Ik heb een bak vol kwasten van verschillende merken en prijsklasses, maar deze merken blijf ik telkens weer gebruiken : )

 • Handige tips! Ik ben zelf ook nog op zoek naar een paar goede kwasten, dus ga zeker eens naar wat shops in Amsterdam.

 • Ik gebruik nu kwasten van Zoeva en Bdellium Tools (en een enkele van de Hema)

 • Ik gebruik een kwastenset van Zoeva, waar ik zeer tevreden over ben. Verder gebruik ik er losse kwasten naast van verschillende merken.

 • Ik heb een redelijke kwastenset maar wil af en toe wat kwasten omruilen voor hele goede kwasten van Mac bijvoorbeeld maar ook de andere genoemde merken zijn erg fijn. Leuk & leerzaam artikel.

 • Ik heb een kwastenset via ebay gekocht, voor 13 dollar geloof ik, haha!
  Maar er zitten hele fijne kwasten in, alleen de grote gezichtskwasten zijn vreselijk, maar voor de rest zijn ze prima! Ik wil wel graag nog een keer een paar goede kwasten kopen, maar niet voor 40 euro per kwast:p

 • Oeeh, was dit artikel maar één dag eerder ;) haha.. Gisteren heb ik net een kwastenset van Zoeva besteld. Hopelijk zijn ze goed!

 • Of ik ben heel gek, of je link naar sigma klopt niet helemaal! ;)

 • Heb je ook al eens de kwasten van Rituals getest? Vind ze zelf echt super fijn…

 • Bedankt voor dit artikel Cynthia, ik ben op zoek naar nieuwe kwasten en had even een ‘guideline’ nodig want ik zag door de bomen het bos niet meer. :x

 • Handig artikel! Ik heb zelf bijna alle kwasten van The Body Shop en ben er heel tevreden over. :D

 • Wie weet of de linkerkwast (platte gezichtskwast?) in de Bamboo pinsel set van ZOEVA €22 overeenkomt met de bufferkwast 104 van ZOEVA? De 104 is de bufferkwast die Cynthia ook gebruikt. :)

 • Het kan aan mij liggen maar ik vind de essence kwasten heel fijn. Ze zijn echt 10 keer beter en zachter dan die van de Hema en ik heb echt nog nooit last gehad van losse haren ofzo.

 • Ik moet bekennen dat ik vooral goedkope kwasten van de Hema, Catrice, Essence en e.l.f. gebruik. Maar ik ben nog niet zolang bezig met make-up en in het begin probeer je dan liever dingen uit zonder dat je er een fortuin aan kwijt bent. Maar ik overweeg nu wel om in een paar goede exemplaren te investeren… En dan zijn deze tips natuurlijk erg handig!

 • Hoi!

  Ik heb even een vraagje. Ik zie in je filmpje over de kwasten dat je graag de buffer kwast van Zoeva (104) gebruikt. Deze is nog steeds te koop op zoeva.nl https://www.zoeva-shop.de/brushes/brush/104-buffer/a-123713/. Is dit dezelfde kwast als jij hebt? Zo ja, dan wil ik hem graag aanschaffen.

  Groetjes!!

 • Ik heb alleen kwasten van MAC en van Zoeva, en ik vind Zoeva zooooooo geweldig!
  De kwaliteit van de kwasten is nagenoeg gelijk aan die van MAC, maar die van Zoeva zijn gewoon zo veel goedkoper.

 • Wat vind je eig van de real techniques kwasten? Dat zijn die kwasten van de pixiwoozusjes. Ik heb ze namelijk besteld en buite het feit dat de foundationkwast klein is vind ik ze verder wel goed. Vooral ook niet duur! Maar wou je mening wel weten…

 • Ik gebruik zelf ook een paar Mac kwasten! Ben er super blij mee.
  Ze werken echt heel fijn!

 • Ik heb ook de bamboo set van zoeva :)

 • Fijn dat je een re-post hebt gedaan! Ik kan me namelijk de originele niet meer herinneren! Alleen dit zinnetje vind ik een beetje vreemd ‘(bijvoorbeeld als je visagist bent en heel veel mensen opmaakt)’. Als je visagist bent, weet je zelf waarschijnlijk wel welke kwasten goed zijn?
  Ikzelf gebruik een aantal kwasten van Gosh en die vind ik echt prima. Vooral de oogschaduw kwasten.

  • Om mezelf nog even aan te vullen: Ik weet niet wanneer je dit artikel eerst geplaatst had, maar ik vind dit stuk beter dan de artikelen die je tegenwoordig plaatst. Voor mij heeft dit artikel meer waarde dan een artikel over een poster, over hoe je er anders uit kan zien etc. Hier zit echt tijd in en heb ik ook wat aan. Conclusie: Ik zou graag wat informatievere BEAUTY artikelen zien. Dat is waarvoor ik je site bezoek. Ook vind ik het fijn als ik kan zien dat er echt tijd in een artikel is gestoken en je research hebt moeten doen.

  • Als beginnende visagist weet je dat misschien niet :) En bedankt voor je feedback!

 • Zelf ben ik begonnen met een kwastenset via e-bay – zodat ik in één keer toch de basics had – en dan heb ik stap per stap deze aangevuld / vervangen met “duurdere” kwasten. Ik zoek nog steeds een paar goede kwasten en zal dan zeker dit artikel in het achterhoofd houden.

 • C_Justine

  Ik heb mijn kwastenset gekocht via Zoeva, de bamboo set. Hier ben ik nog steeds erg tevreden mee, het is een erg goede set voor beginners!
  Ik heb ze denk ik al 2 jaar ofzo, en nu denk ik erover om een kwastenset bij te kopen of gewoon een set specifiek voor de ogen omdat ik er nu meer verstand over heb, ouder ben, en meer zakgeld krijg. :)

  Bedankt voor de tips!

 • Ik heb mijn kwasten van w7 (via freshmintcosmetics) gekocht. Met een mooie brushroll erbij! Nu ben ik langzaam aan de slechtere kwasten aan het vervangen. Ik denk dat dat het beste werkt voor beginners en gevorderden ;) Niet vergeten vaak je kwasten te wassen natuurlijk, lekker fris!

 • tot nu toe gebruik ik alleen budget kwasten; elf, hema, essence.. Wel de goede.
  Toch twijfel ik om een kwastenset aan te schaffen. Mac vind ik echt wat te duur, maar raad je Zoeva of Sigma ook aan? En waar koop je sigma kwastensets dan?
  liefs
  (leuk artikel trouwens, ik weet dat je kwasten belangrijk vind, dus fijn om te horen dat je dat met ons wilt delen en ons wilt helpen! ookal is het een soort re-post!)

 • De meeste kwasten die ik heb komen van Zoeva. Ik heb de Bambooset, en ook losse kwasten van Zoeva. Ook heb ik er een paar van de Sephora.

 • Ik ben ook erg fan van de kwasten van Bdellium…over het algemeen niet zo duur als bijvoorbeeld MAC, maar wel topkwaliteit :).

 • Ik heb een paar kwasten van de bodyshop, super fijn!

 • :love: Ik heb er eigenlijk verschillende. Ik ben begonnen met een kwasten set van Zoeva. Deze werken prima.. Daarna heb ik er een paar besteld van ELF en ook deze doen hun werk goed! Maar toen wou ik wat investeren en heb ik een kwastenset van Sigma gekocht, en natuurlijk zijn dit de beste kwasten die ik heb. Maar ik gebruik ze nog steeds allemaal.. :love:

  Dus mijn favoriete merken zijn: Sigma, ELF en Zoeva :*

 • Ik gebruik niet zoveel kwasten maar ik kan er wel 1 afraden, de foundationkwast van HEMA, ik heb ‘m niet voor foundation maar om maskertjes op te doen, en dat werkt prima maar de haren gaan in plukken uit elkaar staan, dus voor een masker geen last, maar foundation egaal aanbrengen gaat volgens mij niet zo fantastisch…

 • Hee Cynthia, Hoe vindt je de kwasten van Leco, die ze bij Douglas verkopen, is dat wat?

 • Ik gebruik al jaren ELF, Essence en HEMA kwasten en ik ben er dol op. Besloot ik een keer een MAC kwast te kopen, viel die me uit elkaar. Nou fantastisch, geef mij maar lekker goedkoop haha. :p

 • inglot heeft sins kort ook een counter in de V&D in zoetermeer

 • Heeft iemand ervaring met de Zoeva Croc set? Zijn alle kwasten van zoeva een beetje dezelfde kwaliteit of zit er daartussen ook nog heel veel verschil? Ben van plan via Zoeva een set te kopen namelik.

  • Ik wil ook graag een set van zoeva( variety set) aankopen, maar dat is ook mijn vraag of alle sets dezelfde goede kwaliteit hebben?

 • Eyelinerkwasten zijn vaak synthetisch omdat die haren veel steviger zijn.

 • Ik heb een kwastenset van Zoeva, en ik ben er zoooo blij mee. Eens je kwaliteit hebt, wil je nooit meer iets anders.

  • Mag ik vragen welke set jij hebt?

   • Ik heb zelf de bamboo set, en ik ben er zo blij mee!!! Ik gebruik bijna alle kwasten heel erg vaak! Ze blijven goed mooi.

    • Ik wil graag de variety set van zoeva kopen. Heeft iemand die en is de kwaliteit goed? Ik volg nu op school visagie en heb namelijk goede kwasten nodig , x Julie

    • Ik heb ook de bamboo set en ben er super blij mee. Heb ze al een tijdje en ze zijn nog steeds goed :)

   • Ik heb de Very Croc set van Zoeva en ik vind hem geweldig!

 • Hoe zijn de kwasten van Every day minerals?

  • Ik heb er een aantal en vind ze prima! Ze zijn na ontelbare wasbeurten nog steeds top. Heb een paar oogschaduwkwasten (blending, gewone oogschaduwkwast, crease enz) en een kabuki met steel. Ze zijn echt heel zacht :)

 • Ik heb een aantal kwasten van HEMA en de kwaliteit is echt zó verschillend, de één gebruik ik elke dag omdat ze zo fijn zijn, terwijl ik de andere echt nooit gebruik! De blush kwast van Essence is trouwens wel heel fijn!

 • Ik heb al mn make-up en kwasten van Make-Up studio. Vind ze erg fijn, behalve de maskerkwast. Die haartjes staan allemaal krom en hij prikt gigantisch

 • Ik gebruik de kwastenset van Chanel… Vrij prijzig, maar onbetaalbaar goed!

 • Hakuhodo is ook een goed kwastenmerk, mensen die deze kwasten gebruiken zeggen dat het de beste kwasten zijn die ze ooit gebruikt hebben. Ze zijn alleen niet heel erg betaalbaar en daarom kan ik zelf niet zeggen of ze inderdaad zo goed zijn :p

 • Geraldine

  Ik heb een aantal kwasten van Essence en die zijn zeer goed! Ik neem aan dat ze synthetisch zijn, gezien het prijsje, maar ze zijn zo zacht! Ik liet eentje voelen aan mijn vader (kenner van alles en nog wat) en die zat te denken aan iets van hermelijn.. Ben benieuwd wat het nu precies is.

  Bij de Sephora hebben ze ook veel kwasten, daar heb ik nu een van (lipkwast, natuurlijk haar) en die is ook erg fijn.

 • patricia rutte

  iemand ervaring met Clinique kwasten? heb er 1 gekocht! zijn super mooi :-)

 • Super goeie tips!! Bedankt hier heb ik wat aan

 • Wat een verschil tussen goedkope en duurdere kwasten. Daar ben ik het zeker mee eens! Eerst gebruikte ik altijd kwasten van de Hema, Catrice en Essence. Maar nu ik kwasten van Make Up Forever, Sigma en MAC heb, wil ik niks anders meer. Die kwaliteit is zo ontzettend goed!

 • Ik ben fan van Sigma! Heb er nog geen miskoop kunnen doen.

 • Wat een top artikel, dit zijn inderdaad vragen waar veel meiden mee zitten!
  Heb zelf een aantal kwasten van Zoeva, echt top kwaliteit!

 • handig om te weten! zelf heb ik echt flutkwasten, ooit gekocht bij kruidvat. Ong 10 stuks voor 4 euro. Ja dat zegt wel genoeg! Ze voldoen precies aan de punten van slechte kwasten!

 • Hele goede tips! Ik wou dat deze tips er 10 jaar geleden waren, toen ik net begon met makeup. Mijn favo merk voor kwasten is nu Mac en Sigma. Een paar jaar geleden heb ik er superveel gekocht van de HEMA en nu zit ik met veel kwasten die niet zo fijn werken. Al is de blendingbrush wel heel erg fijn! Cosmopolitan heeft trouwens een hele fijne zachte blushbrush. Je kan trouwens ook je eigen brushcleanser, a la die van Mac, maken! Net zo fijn en stukken goedkoper. Tutorial staat ergens op YT.

 • ik heb twee mac oogschaduwkwasten foundationkwasten van zoeva kwasten van makeup studio nog van me opleiding en wat loss weet niet welk merk! en me beautyblender :inlove:

 • Erg jammer dat de winkels voor ‘goede kwasten’ bijna allemaal in amsterdam zitten of online te bestellen zijn. Ik gebruik zelf per dag maar twee kwasten; een poeder kwast van essence en een blushkwast van h&m. Maar ik wil wel sowieso een nieuwe, goede blushkwast, over de poederkwast ben ik wel erg tevreden.

 • Ik heb de pro kwasten van royal langnickel en die bevallen prima! alleen ze zijn niet heel erg goedkoop..

 • Handig artikel. ^^

 • heel handig artikel!
  De laatste dagen ben ik opzoek gegaan naar goede kwasten, dus goed ge-timed! ;)

  volgens mij klopt de link van Sigma alleen niet helemaal..
  ik kom bij een chemistry achtige site uit. haha

 • Thanks dit is echt een handig artikel, ik wil binnenkort hier namelijk in investeren. Ik heb bijvoorbeeld wel dat (kerst)kwastensetje van de Hema en daar ben ik tevreden over, maar ik heb niet zulke goede oogschaduwkwasten en daar kan ik mij nogal aan ergeren. Al helemaal als zo’n stomme aplicator mijn bobbi brown palette ruïneert!

 • Wat goed dat je een repost doet haha, als je zoveel vragen blijft krijgen!
  Fijn artikel trouwens, ik ga zeker je filmpje nog kijken :)

 • Ik heb voornamelijk Mac kwasten en ik ben er heel erg tevreden over :). Het is idd heel erg waar dat goede kwasten het halve werk doen!

 • Leuke review! Ik heb het Bambooset van Zoeva, waar ik heel tevreden over ben.

 • handige post :D

 • Ik ga binnenkort een kwasten set op Zoeva bestellen :)
  X

 • Ik gebruik eigenlijk alleen maar budget kwasten v/d Hema, Essence en Catrice. Ik vind ze best fijn, maar heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal!

 • wauw die set die jij hebt is mooi!
  Ik heb zelf ook een kwasten set , maar die was maar 75 euro totaal haha ,
  Maar ik ben er opzich wel bij mee :D

 • Zó jaloers op jouwn mooie kwasten collectie! Ik ga maar eens goed opzoek naar goede kwasten. Eigenlijk is het wel waar, als je lang met iets doet mag het ook wel iets meer kosten.. Dan maar eventjes sparen! :love:

 • Altijd handig even een opfrisser van wat je ook al weer allemaal erover vertelt hebt :)

 • Erg handig om te lezen :D x

 • Iemand ervaring met de ELF kwasten?

 • Ik wil graag de fluffy kwast van Zoeva die jij ook hebt (een keer bij een filmpje gezien) ik heb nu een gewone platte oogschaduw kwast van Sigma en die gebruik ik overal voor..

 • Ik had aan het begin van mijn opleiding een kwastenset van Vereecke maar als je eentje liet vallen had je al meteen barsten in de steel. Een deel ben ik kwijtgeraakt op school en de rest is op de blushkwast na allemaal kapotgevallen of kreeg haarverlies. Erg jammer voor die prijs.
  Mijn poederkwast die ik nu heb is van sephora, mijn oogschaduwkwasten van Gosh en mijn blending kwast van Coastal Scents? Ben er heel tevreden mee.

 • Bij MAC zijn vaak ook limited editions te koop van bepaalde collecties. Vaak heb je dan ook kwasten. Wel kleiner dan het normale formaat. Maar werken prima :lol:

 • handig artikel… ik heb wat budget kwasten en die vind ik ook prima

 • Ik ben enkel nog op zoek naar een fijne poederkwast. Ik gebruik namelijk alleen een poeder en blushkwast. Ik denk dat ik eens bij de bodyshop kijk, verder zit er hier niet veel.
  Zijn die van de bodyshop eigenlijk fijn?

 • Ik heb een aantal kwasten van Essence en Hema, ik ben van plan om een wat duurdere kwastenset te gaan kopen. Alleen ik weet nog niet wat voor merk ;)

 • Leuk informatief artikel! Dankjewel.

 • Hoe heette die kwastenset ookal weer die je toen uit NY hebt meegenomen ? (iet met 21) Zijn die goed?

  • Ik denk dat je forever21 bedoelt, dat is een Amerikaanse kledingwinkel die ook een beperkt assortiment aan beauty verkoopt. Naar die review ben ik eigenlijk ook wel benieuwd want dan ben ik voor weinig geld klaar!

 • Handig! Heb je soms ergens een blogpost waarin staat wat het nut is van elke kwast? :lol:
  Of als je het nog niet hebt, zou je die misschien willen maken dan? :oops:
  De meeste weten wel ongeveer welke kwast voor wat dient maar vind het toch makkelijk om een overzicht te hebben.

 • Ik ben echt flink aan het sparen om in goede kwasten te investeren! En ik ga een aantal van zoeva kopen, maar ook mac, sigma dat soort goede kwasten! Ik ben nu wat ervarener met make up en het begint nu echt tot me door te dringen hoe otzettend belangrijk kwasten zijn. Vooral om verschillende ooglooks mee te maken!

 • Handig artikel!

 • Oke dankzij dit atikel heb ik de bamboe set op zoeva gekocht!
  ik hoop echt dit ie snel binnen is en dat ik er plezier van zal hebben.
  iemand ervaring hiermee??

 • Ik heb al mijn kwasten van MAC en wil niet anders meer! Vooral de blendingkwast is da bomb! Gekocht in NY! :inlove:

 • Ik herkende het artikel, maar misschien handig om SIgma te noemen bij de iets duurdere merken? Voor dertig euro heb je bij Sigma nog geen drie kwasten, dat noem ik niet goedkoop :) Zoeva en Coastal Scents is echt een heel andere prijscategorie.

  Heb je trouwens de Sigmax kwasten al geprobeerd, de synthetische face-lijn van Sigma? Beste kwasten die ik ooit gebruikt hebt, ze kicken echt mijn MAC’s ass.

 • Ik zit erover te denken om een kwastenset van sigma te kopen omdat ik daar super veel goeds over hoor en alles en voor zo’n hele set met verzenden betaal je 100 euro voor best veel kwasten

 • Ik heb nu alleen nog maar kwasten van hema en essence, werkt prima maar ik wil een kwastenset van zoeva bestellen. Welke moet ik kopen: basic set of bamboo set?

 • Inglot en Mukeup studio zitten voortaan ook in eindhoven :)
  ik wil echt nog n keer n goede stippling brush kopen aar die kosten zoveel :(

 • Ikzelf werk eigenlijk uitsluitend met de kwasten van make-up studio en die bevallen me echt goed. Ik zou niet perse iets anders hoeven. Nu lees ik hieronder ook over de kwasten van Leco… Eigenlijk ben ik daar wel heel benieuwd naar of die goed zijn, ikzelf heb ze vaak zien liggen en gedacht om te kopen, maar aangezien ik gewoon verwend bent met de kwasten van Make-up Studio, durf ik het niet zo goed aan. Misschien leuk om in een review te doen voor jou? Groetjes,
  Monique

 • Hoi Cynthia,

  Ik wil graag kwasten bestellen via zoeva, maar het betalen lukt me voor geen meter.
  Hoe doe jij dat normaal?

  Groetjes