Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
30 mei 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • clean
 • clean eating
 • clean eten
 • clean koek
Een MissLipgloss artikel

Recept: havermout-dadel koekjes

P1140001Sinds een maand eet ik zoveel mogelijk ‘clean’ (onbewerkte, natuurlijke producten). Maar damn, I like me some cookies! Sinds een maand komen die niet meer in huis en niet meer in mijn mond. Ik besloot ‘gezonde’ havermout koekjes te maken met bijna alleen maar gezonde bestanddelen. Ze zijn ontzettend lekker, hebben een zoete smaak en een goede bite – een beetje als een mueslireep.

P1140003

Het recept heb ik niet zelf bedacht, maar heb ik van dit geweldige blog. Ik heb het recept iets naar smaak aangepast en ook naar wat ik in huis had – zo had ik geen pindakaas, maar wel amandelboter. Ook kon ik geen ‘clean’ vanille extract vinden, dus dat heb ik weggelaten. Hieronder vind je dus mijn aangepaste versie.

Wat heb je nodig? – voor 12 koeken, of 24 kleine reepjes

 • 270 gram havermout
 • 15 – 20 dadels zonder pit (hangt af hoe groot en ‘sappig’ ze zijn)
 • 150 gram pindakaas – ik gebruikte amandelboter en dat is ook prima. Gebruik wel pindakaas of amandelboter zonder toegevoegde suikers, dus gemaakt van 100% noten
 • 60ml agave nectar (of een andere suikervervanger. Gebruik liever geen stevia of andere mega geconcentreerde ‘zoetjes’ omdat zo’n nectar of siroop het mengsel de juiste dikte en plakkerigheid geeft. Agave nectar kan je bij de natuurwinkel kopen, je kan ook honing gebruiken)
 • 1 reep 78% pure chocolade (ongeveer 100 gram), liefst zonder suiker – dit kan je bij de natuurwinkel vinden
 • kaneel naar smaak – je kan dit ook weglaten, je proeft het bijna niet terug
 • 3 – 4  eetlepels melk (ik gebruikte sojamelk, je kan ook amandelmerk of rijstmelk gebruiken, wat je wilt)

Je hebt een keukenmachine nodig om het ‘deeg’ te maken.

Hoe maak je het?

1. Doe de havermout, dadels, agavenectar (of honing, of je andere ‘zoete natte’ product) en pindakaas of amandelboter in de keukenmachine en laat hem een paar minuten mengen.

IMG_6105

2. Je mengsel moet er zo uitzien en het ‘deeg’ moet een beetje aan elkaar plakken. Als je met je vingers een klein bolletje vormt moet deze zijn vorm behouden. Als het te nat is, voeg dan wat havermout toe. Is het te droog? Doe er dan wat dadels, pindakaas of agavenectar bij, zodat het geheel wat natter wordt.
Mijn amandelboter was op, dus uiteindelijk heb ik extra dadels en een extra scheutje agavenectar toegevoegd en toen was het perfect.

3. Bekleed een brownieblik met bakpapier en giet het mengsel er in. Druk dit heel stevig aan. Dit gaat het makkelijkst met je handen! Focus vooral op de hoekjes.

4. Breek de chocolade en doe dit samen met de (amandel- of soja)melk in een pannetje. Smelt het op laag vuur. Het moet goed te gieten en smeerbaar zijn, is dit niet zo? Doe er dan wat extra melk bij. Dit kan trouwens ook au bain marie maar hele pure chocolade brandt niet zo snel aan en zeker niet in combinatie met melk. Gewoon er bij blijven, op laag vuur houden en constant blijven roeren. Het kan ook in de magnetron, maar ik doe het liever gewoon op het vuur.

5. Giet de gesmolten chocolade over de ‘koek’ in je brownieblik en verdeel dit met een spatel, lepel of je vingers gelijkmatig over de koek heen.

6. Zet het blik in de koelkast en laat het zeker een half uur daar staan. Zo wordt de koek wat steviger en de chocolade wordt hard.

Schermafbeelding 2013-05-30 om 09.30.15

7. Til dan de koek uit het blik – dat gaat heel makkelijk doordat je bakpapier hebt gebruikt – en snijd ze in stukken! Je kan ook repen snijden zodat je een soort mueslirepen hebt, ik vind ze er vierkant wel schattig uit zien. Je kan trouwens ook nog gehakte chocolade over de koeken heen strooien maar ik vond dat zelf too much. De pure chocolade smaakt al vrij sterk en ik vond ze zo wel ‘af’.

Je kan ze ongeveer een week in de koelkast bewaren en ze worden alleen maar lekkerder naarmate ze langer in de koelkast staan!

Het enige minder gezonde in de bestanddelen is agavenectar (of honing) omdat dit ook een piek in je suikerspiegel geeft, maar het is wel echt nodig hier iets zoets aan toe te voegen, voor de smaak én voor de substantie. Het zou misschien ook nog wel met geprakte banaan kunnen, dat ga ik de volgende keer proberen. Hele pure chocolade (78%) is goed voor je en per koek zit er maar zo’n klein beetje op (als je ze in twaalf vierkanten snijdt zit er acht gram chocolade per koek op, dat is een klein blokje en dat is zelfs goed voor je).

Het is supersnel klaar – het duurt echt maar tien minuten om te maken – ontzettend lekker en makkelijk mee te nemen. YUM!

P1130994

Zo kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Even in een plastic bakje doen die goed sluit. Niet alles in één keer opeten hè!

P1130995

Yummmmmmmm!

P1130997

P1130999

P1140003

Hoe lekker ziet dit er uit? En het ís dus ook echt heel erg lekker. Zonder boter, zonder bloem, zonder eieren, dus helemaal veganistisch (mits je geen koemelk gebruikt) en een heerlijk tussendoortje of dessert waar je je niet schuldig om hoeft te voelen. Ik kreeg op Instagram al de vraag hoeveel calorieen er in zitten, en dat weet ik niet, maar het is zeker geen vetvrije snack. Je kan aan de hand van de bestanddelen uitrekenen hoeveel calorieën er in zitten.

Dit smaakt naar meer… Ik ben benieuwd of alle clean ’tussendoortjes’ recepten zo lekker smaken!

Veel plezier als je ze gaat maken, het is echt super makkelijk, en stuur me zeker even een foto via Twitter of Instagram als ze af zijn!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.