Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
15 oktober 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • havermout
  • koelkast
  • overnight oats
  • recept
Een MissLipgloss artikel

Recept: overnight oats

2013-10-09 18.22.24Alweer even geleden blogde ik over havermout; hoe lekker en gezond het is. Door vriendin Janine probeerde ik vorige week eindelijk eens overnight oats; havermoutpap de avond vooraf gemaakt, in de koelkast. Ik ben er echt gek op en is het een ideaal ontbijt op vroege ochtenden. Ik ga je vertellen hoe je het maakt!

Wat ik zelf lekker vind bij overnight oats is dat het koud is (logisch, het komt uit de koelkast) en doordat je de havermout niet kookt, krijgt het ook een andere smaak. Lekkerder, vind ik.

En ja, het ziet er niet echt lekker uit, maar daar moet je gewoon even doorheen kijken!

2013-10-09 18.14.39

Je kan overnight oats met melk (amandelmelk, sojamelk, rijstemelk, gewone melk) maken, maar ook met water of yoghurt of kwark. Ik vind zelf de smaak van magere kwark erg lekker, of van magere Griekse yoghurt. Ik wissel het af. Als je het met kwark of yoghurt doet, is het wel handig dit even te verdunnen met wat water. Ik vind het met kwark of yoghurt (pure, niet gezoete, ik gebruik meestal Biogarde magere kwark of Yogood 0% Griekse yoghurt) erg lekker omdat dit allebei een beetje een zurige, frisse smaak heeft.

De hoeveelheid die je hier op de foto’s ziet, is voor twee personen. Ik neem altijd ongeveer 150 – 200 ml ‘vocht’ per persoon, dus melk, yoghurt of kwark.

2013-10-09 18.16.05

Verdund met wat water. Goed roeren, je wil geen klontjes.

2013-10-09 18.16.42

Dan doe ik er naar smaak havervlokken bij. Ik weeg het niet af, maar ongeveer 30 – 40 gram is genoeg. Een paar scheppen dus. Het is maar net wat je lekker vind. Vaak gooi ik er gewoon wat bij, op het einde roer ik alles door en als ik het dan te dun vind, doe ik er nog wat havermout bij.

Nu voeg ik allemaal dingen toe die ik lekker vind en in huis heb. Je kan er gewoon van alles in doen wat je lekker vindt, er zijn geen regels! Gedroogd fruit, vers fruit, noten, zaden, bessen, smaakmakers als kaneel en honing…
Je kan het fruit en de noten er ook ’s ochtends bij doen, maar ik maak dit vaak wanneer ik heel vroeg op moet en dan neem ik het mee, dus dan wil ik er ’s ochtends geen tijd meer aan kwijt zijn.

2013-10-09 18.17.00

Ik doe er altijd goji bessen, moerbeien en cranberry’s bij. Dit is een mix die ik zo heb gekocht bij Schuttelaer. Ik vind dit heel erg lekker, het is zoetig, heeft een bite en is hier en daar wat zuur, en het is onwijs gezond.

2013-10-09 18.18.12

Banaan in kleine stukjes

2013-10-09 18.19.32

Aardbeien in stukjes – havermoutpap is ook ideaal om restjes fruit in te doen!

2013-10-09 18.20.58

Rauwe niet gezouten amandelen in stukjes

2013-10-09 18.22.24

En dan alles mengen! Voor extra smaak kan je er nog kaneel en honing doordoen, dit doe ik altijd de ochtend er na. Ik proef dan even, en als ik het zoeter wil dan doe ik dat er nog bij. Ook check ik nu hoe ik de verdeling vind. Ik kan er nu nog wat vocht bij doen, of juist wat havermout. Het is echt een kwestie van uitproberen wat je lekker vindt!

2013-10-09 18.24.30

In de koelkast! Als je dit een nachtje laat staan, is het de volgende ochtend lekker zacht en dan zijn de smaken lekker doorgetrokken. Als het meeneemt, kan je het ook in een weckpotje doen, dan kan je het zo uit de koelkast in je tas doen.

Ik maak dit regelmatig als ik heel vroeg weg moet. Dan doe ik het in een bakje met een lepel er bij en dan eet ik het in de trein of in de auto, of als ik op de plek van bestemming ben aangekomen. Zo ben ik ’s ochtends geen tijd kwijt aan het maken van mijn ontbijt thuis, en ik kom niet in de verleiding om onderweg iets vies of ongezonds te halen. Ik vind deze overnight oats te gek omdat ik ze ten eerste heel erg lekker vind, maar ze zijn ook onwijs gezond, vullen goed en ze laten je urenlang verzadigd voelen; als ik dit eet als ontbijt heb ik echt pas rond lunchtijd weer trek in iets anders.

Tip als je het mee wilt nemen: bewaar een bakje van bijv. kwark en doe het daar in. Ik heb altijd plastic wegwerp lepels in huis. Bakje in een plastic tasje (stel je voor dat het gaat lekken!) in je tas, lepel erbij en als je het op hebt kan je het gewoon weggooien. Vanochtend moest ik om 7.15u in de trein zitten dus gisteravond heb ik het ook gemaakt. Scheelt toch weer ’s ochtends qua tijd en dan toch een lekker en gezond vullend ontbijt hebben. Ik ben er gek op!

Ik post dit recept op verzoek; via Instagram had ik de vraag gekregen dit te delen. Bij deze! Geniet van je overnight oats!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.