P1030412 zps023307a2 Recept: PaddenstoelenrisottoIk ben gek op lekker eten en koken, en altijd als ik een favoriet recept heb, krijg ik de vraag of ik het recept wil delen. Maar natuurlijk! Vandaag een vaak requested recept: Paddenstoelenrisotto. Een van mijn favoriete gerechten!

P1030381 zps85cbe291 Recept: Paddenstoelenrisotto

Wat heb je nodig voor ongeveer 3 personen:

 

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tabletten bospaddenstoelenbouillon (groentebouillon kan ook)
  • 1 schaaltje paddenstoelenmelange (200g)
  • 100gr Grana Padano
  • 4 el olijfolie
  • 300gr risottorijst

Hoe maak je het?

P1030387 zpsb1b6da76 Recept: Paddenstoelenrisotto

Hier heb ik alles afgewogen en de paddenstoelen in plakjes gesneden en de kaas geraspt. Je kan het raspen en snijden ook doen terwijl de risotto op het vuur staat, daar heb je wel tijd voor.

P1030390 zpsa6e595a6 Recept: Paddenstoelenrisotto

Maak eerst de bouillon door een liter water op laag vuur te zetten met de twee bouillon blokjes erin. Als je het geheel wat minder zout/sterk van smaak wilt, gebruik je één blokje.

P1030392 zps0474ef1e Recept: Paddenstoelenrisotto

Doe dan de olijfolie en gesnipperde ui en knoflook in de pan en laat dit ongeveer drie minuten op hoog  vuur bakken.

P1030393 zps7253ef61 Recept: Paddenstoelenrisotto

Doe dan de risottorijst erbij. Laat dit zo’n drie minuten bakken, totdat de korreltjes glazig zijn en je er een beetje doorheen kan kijken.

P1030395 zpsedf68706 Recept: Paddenstoelenrisotto

Vanaf dit moment ga je er bouillon bij doen. Elke keer na een scheut bouillon, blijf je roeren tot het is opgenomen door de rijst. Dan doe je er nieuwe bij, tot al je bouillon op is. Simpel! Je moet hier wel echt bij blijven.

P1030396 zps3917507b Recept: Paddenstoelenrisotto

Zet je timer op 15 minuten, want na 15 minuten moet je de paddenstoelen door de risotto scheppen.

P1030397 zps0d44e773 Recept: Paddenstoelenrisotto

Nu kan de nieuwe scheut bouillon er bijna bij.

P1030398 zpsf5e14b95 Recept: Paddenstoelenrisotto

En zo ga je een kwartier lang door.

P1030400 zpsc40e9176 Recept: Paddenstoelenrisotto

Schep nu de gesneden paddenstoelen erdoor en maak de bouillon op.

P1030402 zps793fa487 Recept: Paddenstoelenrisotto

P1030403 zpsc9818c8a Recept: Paddenstoelenrisotto

P1030405 zpsacff5a71 Recept: Paddenstoelenrisotto

Nu is het klaar! Als het nog een beetje nattig is, is het goed. Je moet het niet te lang door laten koken, dan wordt het papperig. Proef de risotto even. Voel je geen harde stukjes meer? Haal de pan dan van het vuur.

P1030406 zps698b3fa0 Recept: Paddenstoelenrisotto

Strooi de Grana Padano over de risotto en schep het er door. Dit smelt heel snel.

P1030407 zpsfa3c6312 Recept: Paddenstoelenrisotto

Klaar! Tijd om op te scheppen!

P1030410 zps97065c93 Recept: Paddenstoelenrisotto

Hmmmm! Ok, ok, risotto is niet zo heel fotogeniek. Maar het is heerlijk! Ook is het heel makkelijk om te maken.

P1030412 zps023307a2 Recept: Paddenstoelenrisotto

Voor dames die ook Weight Watchers doen, een portie is ongeveer 9 punten, niet zo gek veel dus. 

Geniet er van, en laat het me weten als je het ook een keer maakt! 

128 Reacties

  • looks good ^_^

  • Aaahh LEKKER!! Fijn ook dat het vegetarisch is, dit ga ik zeker een keer maken :)

    • Helemaal mee eens!

      • Ook soort van mee eens! Ik eet nam.ook geen kaas dus dat wordt een ander alternatief zoeken voor de Grana Padano. Verder lijkt het me erggg lekker!

  • Omg, dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ben gek op champignons en alles wat erin zit maar heb het nog nooit gehad of gemaakt. Ik weet wel wat ik binnenkort ga koken, thanks voor de super uitleg :D

  • bah, dat vind ik echt niet lekker :P

  • Mmmmm, ziet er heerlijk uit! Ik heb nog nooit risotto gemaakt, haha. Maar het moet mij altijd denken aan het recept wat ik vaak dat. Rijst in een heel klein laagje water koken en er daarna een potje gepelde tomaten bij gooien. Dan kookte het verder in de ‘tomatensaus’, ook een aanrader haha! Jij bent echt dol op risotto hè? Dit wil ik ook wel ‘s proberen. Alleen hik ik tegen de kaas op. :’)

    • Ik houd ook helemaal niet van kaas. Zeker niet als het gesmolten is. Als ik risotto maak dan doe ik er wel wat kaas door omdat dit zo’n goede structuur geeft. Alleen gebruik ik dan wat minder kaas en in plaats van een harde smaakvolle kaas een lichte jonge kaas. Deze is lang niet zo sterk van smaak en met een beetje krijg je al snel de smeuigheid in de risotto die kaas juist geeft.

  • Dat ziet er heerlijk uit! Zat nog te twijfelen wat ik zou gaan koken vanavond, maar ik denk dat ik het al weet :D Jouw recept voor prei-geitenkaastaart is trouwens ook goddelijk! :)

  • Er komen volgende week wat mensen eten en ik denk dat dit dan wel iets is wat ik makkelijk en snel in elkaar kan draaien. Ik zou er nog wel wat andere groenten doorheen willen doen. Alleen paddestoelen vind ik zo meagre… Suggesties iemand?

    • Gisteren heb het gemaakt met broccoli (heel fijn gesneden). Ook maak ik het wel eens met spinazie. Variëren kan heel makkelijk en het blijft heerlijk!

    • Voeg bijvoorbeeld wat prei toe voor wat knapperigheid, of een bosuitje!

    • Bietjes of pompoen zijn super lekker erin!

      • Mijn favoriet is met geitenkaas, spinazie en pijnboompitten. Recept v Jamie Oliver. So darn Good!!

        • Bedankt iedereen. Prei, bosuitje, pijnboompitje, spinazie… Opties zijn eindeloos! Ik ga iets bedenken!

          • courgette of paprika is ook erg lekker! Probeer eens en mengsel van alles dat in jouw groentelade ligt!

  • Oeh dat ziet er lekker uit!

  • het lijkt me wel lekker, en ook niet zo heel moeilijk te maken, maar wat ziet het er vies uit!! o_0 ik zou niet meteen denken ‘oh dat lijkt me lekker, dat wil ik graag een keer uitproberen’ maar ik ga het toch zo maken denk ik, haha :P

  • ik snap er niets van, hier was ik gisteren precies naar op zoek maar ik kon geen goed recept vinden, en dan kom ik nu op misslipgloss en wat vind ik: DIT! alsof je mijn gedachten kan lezen…

  • Hmmm dit ziet er zo lekker uit! Ben dol op rissoto <3

  • Wat een leuke kookwekker!!
    Het ziet er heerlijk uit, helaas lus ik het niet.
    Maar misschien toch is vragen of mama het maakt misschien is het wel
    super lekker.
    Xxx

  • heerlijk ik ben gek op risotto :)

  • Heeeerlijk hé? :) Zo maak ik het ook altijd, alleen voeg ik nog flink wat platte peterselie en twee eetlepels geraspte citroenschil toe, dat maakt het echt nog lekkerder en je proeft “meer”, de smaak is niet zo “eenzijdig”. En heel soms: geroosterde walnoten erbij. Helaam JUMMY! :)

  • Hey Cynthia, wat leuk!! Mijn vrienden vinden dit heel lekker met ‘mijn’ pangasiusfilet. De vis bestrooi je met een beetje zout en een laag kristalsuiker (dekkend bestrooien, overschot valt eraf) en doet hem dan in de koekenpan, in hete boter (olie werkt niet). De suiker caramelliseert tot een bruin plaklaagje. Halverwege draai je de vis maar 1x om, anders breekt hij snel. Risotto in een diep bord, rucola erop en dan het visje. De kaas laat ik dan achterwege trouwens. Mjam en mooi! Echt een hele lekkere aanvulling op dit succesrecept. Een keer gegeten bij een sterrenkok:)

  • Wauw dat klinkt heerlijk en simpel! Waar vind ik dat kaas? Gewoon in de AH bij de kazen in de koeling? :)

    • Bij de delikaas afdeling! Niet bij de voorverpakte kazen (:

  • Ik lust geen Grana padano, dus kun je er ook iets anders doen? Want het ziet er onwijs lekker uit!

    • Alle harde kaas kan eigenlijk in risotto. Gewone parmezaan (let wel op dat het echte is, niet van die goedekope zwitserse strooikaas of zo) of pecorino romano (schapenkaas, moet je van houden).
      Je kunt ook met geitenkaas doen maar dan is het lekkerder met andere groenten.

      • Ik doe er gewoon jonge kaas door. Het gaat mij niet om de smaak, want houd helemaal niet van kaas (zeker niet gesmolten), maar vind de structuur van de risotto er wel beter door worden. Vandaar voor de lichte smaak van jonge kaas.

  • oh, ziet er lekker uit! ga ik zeker een keer proberen!

  • Mmmmm ik hou van risotto, maar ik heb het nog nooit met paddenstoelen geprobeerd! Eet jij hier nog extra groente (bv. in de vorm van een salade bij) en welke groente zou dat zijn ;) ?

  • Risotto is één van mijn favoriete gerechten en ik varieer er dan ook wekelijks mee. Wat bij deze risotto heerlijk is als toevoeging (of deels als vervanging van de olijfolie) is truffelolie. Je kunt de hele dure kopen maar zelfs die van Xenos volstaat, mmmmmmmmmmmm. Hemels, echt. Verder doe ik er meestal nog een flink glas witte wijn door en ik houd persoonlijk van een iets minder soppig geheel, zodat het net niet uit elkaar valt (snap je ‘m).

  • Leuk recept!
    Wat me wel opvalt bij jouw recept in tegenstelling tot andere risotto recepten, is dat jij de knoflook gelijk met de uien meebakt. Dat is eigenlijk niet zo goed, je knoflook drie minuten bakken op hoog vuur kan er heel snel toe leiden dat je knoflook verbrand en bitter gaat smaken. Je kunt beter eerst een puur minuutjes je uien bakken en dan de laatste minuut pas de knoflook toevoegen.
    En wat me nog meer opvalt is dat jij je risotto tussen de scheppen bouillon door vrij ver droog laat koken, eigenlijk mag je al nieuwe bouillon toevoegen op het moment dat je je spatel door de risotto haalt en deze dan als een soort ‘golf’ weer naar binnen valt. Dan is de risotto nog wat natter en zal op het einde ook nog romiger smaken :9

    • Goede tips!

      • O, en wat ik vergeten was: voor een diepere smaak is het lekker om aan begin een glas witte wijn toe te voegen, voordat je de bouillon gaat toevoegen. En voor een nog romigere smaak, kan je op het einde een klontje boter toevoegen (kan ook gewoon blueband zijn). Daarvoor moet je wel eerst het gas uitgezet hebben. De boter smelt dan vanzelf door de warme rijst.

  • Hihi, dit is het eerste artikel óóit wat ik bewust niet ga lezen en dat vond ik wel een comment waard haha.

    Ik vind champignons en andere paddenstoelen zó vreselijk. Het is een soort fobie. Voor mij voelt het als stront eten (pardon my french). x(

    Maareh, eet smakelijk hoor! :hihi:

  • Risotto is sowieso enorm lekker, en dit recept… hmm!

  • Héérlijk! Ik ben ook echt helemaal gek op risotto en het liefst met paddenstoelen inderdaad. Die kaas er doorheen ga ik ook eens proberen, lijkt me erg lekker. Leuk recept!

  • Oh my, ziet er héérlijk uit ! Mijn mama maakt soms wel eens paddestoelenrisotto met lamsvlees en dat is zooo lekker !

  • Het is nog veel lekkerder om in de champignons eerst in wat knoflook te bakken en op het einde erin te doen. Om het gezonder te maken kan je ook verse spinazie gebruiken, tegen het einde erin doen (omdat er nog vocht uit komt) en even mee bakken.

  • Ziet er heerlijk uit, ga ik vanavond maken.

  • Ziet er idd niet super lekker uit..maar ben wel benieuwd

  • Heb net het recept opgeschreven, ga het denk ik morgen of zondag maken! Lijkt me heerlijk! :)

  • Welk vlees maak je er dan bij? Of eet je de risotto zo op?

    • Lekkerste vind ik met vis, tonijn gaat er heerlijk bij!

    • Als je er vlees door wil kun je ook bijv. stukjes kip er door doen (wel eerst bakken offcourse) maar ik vind het eigenlijk nooit zo nodig bij risotto om nog vlees toe te voegen.

  • Lijkt me heel erg lekker!

  • Kwijl… ik weet hoe lekker dit is. Thnx voor de foto van de kaas, want ik pakte altijd maar een italiaans zakje strooikaas. Als groen knip ik er nog wat peterselie bij.
    Ik eet er graag nog een stokje knoflookbrood bij.

  • Oee, dat lijkt me heerlijk! Ik ben gek op paddestoelen.
    Ik heb alleen geen goede ervaringen met risotto eten,
    ik heb altijd het idee dat het heel plastic smaakt…

    Misschien moet ik het toch maar eens zelf gaan maken dan!
    Dat heb ik namelijk nog nooit gedaan.

  • o mijn god, het water loopt me gewoon in de mond!
    i wanna make this! :inlove:

  • Hmmm altijd al als ik dit zie in je Sneek peaks vind ik het er zoo heerlijk uit zien! Nu kan ik het eindelijk een keer zelf gaan maken. Je kookwekker is trouwens echt onwijs leuk! :love:

  • ziet er lekker uitt

  • Ja is wel een receptje waar ik mijn man een plezier zal kunnen mee doen. Heel erg benieuwd hoe het smaakt! Alleen ken ik die kaas niet. Heel leuk artikel.

  • Oh… Sounds great! Domme vraag misschien, maar van hoeveel water precies maak je de bouillon?

  • Super lekker recept. Vriendlief keek toevallig over mn schouder mee en vroeg: ‘Ga je dit vanavond maken, ziet er verdomd lekker uit!’ ; )

  • risotto is echt mijn lievelingsgerecht! van de week had mijn vader ook paddenstoelen risotto gemaakt maar hij had er gedroogde paddenstoelen door gedaan, was niet zo lekker maar verder was er niks mis mee. wij eten ook vaak risotto met een stukje tonijn :inlove:

  • Charlotte

    Aaah, dat is die van ah.nl. Lekker

  • Mijn moeder kan dat altijd zoooo lekker koken! x

  • Hoeraaa meer risotto! Ik ga deze zeker proberen! Ik vond die geitenkaas-prei risotto ook verrukkelijk! :) xx

  • Dit lijkt me echt heeeeeerlijk!! Dit ga ik zeker snel proberen!

  • Ik zeg JAAAAAAA tegen een boodschappenshoplog!! Volgens mij vind iedereen het wel interessant in de koelkast van een ander te kijken :p :geek:

  • Ben gek op risotto, helemaal met paddenstoelen! Ik voeg ook altijd nog wat witte wijn toe en platte peterselie en citroensap en/of -rasp maken de risotto nog lekkerder!

  • ik heb het recept opgeslagen. ik ga binnenkort op mezelf wonen, en dan ga ik dit zeker maken

  • Lekker, ik ben gek op risotto! Mijn moeder maakt ook wel eens risotto met courgette, champignons en kip :) Ook superlekker! Krijg er helemaal trek van, haha!

  • Jaaa, deze is echt zo lekker, ik maak hem ook regelmatig maar voeg er dan nog parmaham aan toe die ik in stukjes scheur ook errug lekker!

  • Dit lijkt op het Jaimy Oliver Recept, maar hij doet er dan ook nog bleekselderij in (die je helemaal zacht moet bakken). Ook heel lekker!!

  • Heb nog nooit risotto gegeten.. iedereen zegt altijd dat het lekker is.. Maar mij doet het denken aan uitgekotste maden. Ik durf het niet te eten.. hahaha

  • heeeeeerlijk!

  • Oh, dit recept is van de AH toch? Ik maak deze ook altijd, hij is heerlijk!

  • Fantastisch, ik wist niet wat ik vanavond ging klaarmaken en nu weet ik het ineens!
    Is trouwens ook erg lekker met wat Ganda of Parmaham erbij… (ik weet niet hoe het dan met de WW-punten zit natuurlijk)

  • Haha ja risotto is lastig om mooi vast te leggen, maar lijkt me heerlijk!

  • Ziet er heeeeerlijk uit zeg! Misschien dat ik er zelf nog een bos uitje of iets dergelijks doorheen doe voor de kleur. Denk echt dat het heerlijk smaakt! Dankje Cynthia!

  • Als je het romiger wil maken kan je er ook een klontje boter doordoen. Dat is alleen niet zo weight watcher proof. Wel lekker. Risotto is denk een van mijn lievelingsgerechten. Heb je ook al eens citroenrisotto op?

  • Altijd leuk om te zien hoe enthousiast jij met eten bezig bent, en het ziet er ook steeds smakelijk uit en nog gezond ook!

    Wanneer komt je eerste kookboekje uit? ;)

  • Dat lijkt me echt superlekker zeg! Snel eens proberen!

  • Voor risotto sta ik met liefde een uur in de keuken. Ik snij altijd alles heel fijn voor in de risotto dus dan duurt het wel even ;) maar dan heb je ook wat.

  • waaah ik wachtte echt al zo lang op dit recept, thanks!

  • Mmm dat ziet er heerlijk uit! Ik ben zo gek op champignons:D

  • hmmm wat lijkt me dat lekker en wat een leuke timer zeg! :lol:

  • ziet er heerlijk uit! :inlove:

  • Lijkt me lekker, fijn zo’n vega recept! Je eierwekker is erg schattig :)

  • Ik ga dit morgen gelijk koken. Het ziet er zo lekker uit!

  • Volgens mij is het niet te eten zonder die bouillon. Helaas eet ik geen bouillon, teveel smaakversterker(e621).

  • Oew die zou ik best eens zonder de kaas willen proberen ^^

  • Check! Hoe lekker ziet dit eruit!!! Deze staat vanaf nu op mn things to do lijstje. Kan dat eigenlijk wel voor recepten? Ach…ik vind van wel! :love:

  • Ziet er lekker uit, maar ik lus geen paddenstoelen :( !

    X

  • Heeeeerlijk! Ik at dit laatst bij een vriendinnetje van me en oh het was zo lekker. Ik weet niet precies hoe zij het had gemaakt, maar vooral de structuur en smaak van de parmezaanse kaas vond ik lekker! Dit ga ik thuis een keer maken :)

  • Flinke scheut witte wijn om de rijst af te blussen voordat je de bouillon toe gaat voegen geeft echt een heerlijke smaak!!

  • 9 punten klinkt heel veel eigenlijk xD

    Maar ziet er echt serieus lekker uit, en ook niet moeilijk. Kooktipje!

  • Oeh ik hou van risotto! Ook plain met heerlijk veel geraspte kaas ben ik er gek op! :9

  • Mmmmmm risotto!

  • ooh dat klinkt ook super lekker!

  • Hmmm dit ziet er echt heerlijk uit! Echt iets voor mij, want ik ben gék op zulk soort eten, met champignonnen of gewoon paddenstoelen (:

  • Hee dit is van Jamie oliver, staat namelijk in mijn jamie oliver kookboek. Heel lekker

  • mjam! paddenstoelen risotto is super lekker!

  • Nee ik hou niet van risotto vindt het er ook niet lekker uitzien sorry.

  • Klinkt echt super lekker :)

  • Jam , laatst al een keer gemaakt , maar dan doe ik er ook een paar biologische spekjes doorheen , ook heeeel lekkeeer!

  • Ik zeg het telkens weer als je een risottorecept post, maar dit moet ik echt ooit eens zelf gaan maken!

  • Hmmm, dit ga ik zeker eens proberen!

  • Jammie! Ik ga het zeker binnenkort eens namaken, heb nu toch 2 pakjes risotte in huis =) Ik zal het alleen zonder knoflook doen, want dat heb ik nooit in huis en ben er ook niet echt gek op. Maar ik ben wel gek op kastanje champignons! Heerlijk zo’n recept!

  • Ah, echt love voor al jouw risotto recepten! Ik heb zo genoten van de geitenkaas/prei variant en deze ga ik ook echt een keer proberen :)

  • Heerlijk! I love risotto en paddestoelen! Hmm.. Komende week weer eens maken.

  • Ik ga het vanavond maken!
    Ik vind risotto ook zo lekker en ik vind dat je het heel goed hebt uitgelegd, dus dit motiveert mij om het ook eens zelf te maken!
    Thanks! Ik laat je weten of het gelukt is :D

  • Ik heb je recept net gemaakt, heerlijk!
    Alleen is het bij toch wat te papperig geworden, maar de smaak is goed, wel machtig trouwens, hihi.
    Bedankt Cynthia!

  • Oh my, wat nommable zeg! Ik houd echt van paddenstoelen, maar dan wel tot pulp gebakken, dus een beetje verbrand, bad I know, maar wel damn tasty. Ook hier zien ze er weer lekker uit, ik wil het ook een keer maken! Volgens mij kan ik dit ook maken.. :’) Ik ben geen keukenheldin.. Like.. ik verbrandde laatst ook al mijn spiegelei ofzo? Suikerei!

  • OMG, risotto = food heaven! Vooral de paddestoelen erin!

  • Je kan risotto ook op een andere manier maken: ipv de bouillon er lepel per lepel bij te doen , kan je hem er in 1 keer bijdoen, laten opkoken en daarna onder deksel op een laag vuurtje laten garen.

    Lukt perfect !

  • ik denk dat dit erg lekker is, maar ik vind dat er te weinig groente doorheen gaan.

  • Hier komt risotto bijna om de twee weken op tafel. Is echt een favoriet gerechtje.
    In de herfst vind ik risotto met bospaddenstoelen overheerlijk, net nog ietsje anders dan met gewone paddenstoelen.

  • Een heerlijk gerecht! Hier nog een tip: voor het opdienen wat truffelolie over je risotto doen. Niet te veel want de olie heeft een vrij sterke smaak maar een paar druppels. Zo lekker!! :D

  • Jaa, ik ga deze risotto zometeen maken!
    Lekker wit visje erbij en smullen :)

  • oee ik heb het vandaag gemaakt het was heerlijk!!!
    kun je niet elke week een recept op je blog posten ofzo??
    :blush:

  • Hoi Cynthia, welke pan kan je nou het beste gebruiken om risotto te maken, heb jij hier een grote koekepan gebruikt? Ik ga het vanavond maken, ziet er zo superlekker uit! :)

  • Hai Cynthia,
    Ik zag dit al een aantal keren voorbij komen en het leek me zó lekker! Ik ga het zometeen maken. Ben benieuwd…

    liefs

  • Ik ga hem vanavond voor mijn moeder en zus koken!!

  • Paddenstoelenmelange was op, dus ik ga hem morgen maken met kastanjechampignons! Lijkt me heerlijk!

  • Afgelopen zondag heb ik met mijn vriend dit overheerlijke gerecht gemaakt! Dank je wel! :)

  • ik heb hem vandaag gemaakt, heeeeeerlijk was hij ! :blush:
    xxxx

  • ik vind risotto wél fotogeniek, hihi.
    ik ga het zeker snel een keertje maken!

  • Thanks Cynthia! Door jouw sneakpeak fotootjes lijkt mij deze risotto heel lekker, vandaag even op de markt paddenstoelenmix en kaas gehaald om vanavond lekker te koken voor iedereen!

  • ik heb een klein vraagje:
    moet je de champignons niet eerst een bakken? zijn ze anders niet te hard?

  • SUPER! Ik heb vorige week jouw blog ontdekt en ik ben helemaal verslaafd. Zojuist heb ik deze risotto gemaakt en hij was echt ge-wel-dig lekker!! Bedankt!!

Advertisement