Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
9 maart 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • stap voor stap
  • sushi maken
  • sushi recept
Een MissLipgloss artikel

Recept: sushi maken

sushi makenIk ben dól op sushi, het is echt mijn lievelingseten, maar ik maak het nooit zelf. Teveel gedoe, dacht ik. Te moeilijk. Afgelopen woensdag ging ik samen met het beste sojasaus merk Kikkoman sushi maken. Bij het Okura, bij het beste Japanse restaurant van Nederland, Yamazato. Check de blogpost voor heel veel stap voor stap foto’s. Sushi maken is echt niet zo moeilijk als ik dacht!

Eerst wil ik je laten zien hoe je nou stap voor stap sushi kan maken, drie verschillende soorten. Daarna laat ik je nog wat shots zien van mij in actie…

sushi maken

In het Okura kregen we eerst stap voor stap uitleg van de sushi chef hoe we de drie verschillende soorten sushi moesten maken. Ik laat je stap voor stap zien wat hij ons liet zien. Ik stond zoals je ziet op een goede plek om alles vast te leggen…

sushi maken

De vulling voor de sushi die we gingen maken. Je ziet onder andere avocado, zeebaars, zalm, tonijn, rivierkreeft, komkommer en gekookte garnaal. Je kan sushi praktisch vullen met alles wat je lekker vindt, maar dit zijn wel goede bestanddelen voor sushi.

sushi maken

Wist je dat wasabi van deze wortel wordt gemaakt? Het is mierikswortel en het is heel kostbaar, zo’n wortel als op de foto kost al gauw vijftien euro. Door op een plankje met vissenhuid te ‘wrijven’ komt de groene pasta er vanaf. Meestal wordt in restaurants poederwasabi gebruikt die wordt aangelengd met water om een pasta te worden. Het is een belangrijk bestanddeel van sushi!

Nigiri sushi

Als je nigiri sushi voor vier personen maakt, zorg je dat je van elke soort vis die je gebruikt vier plakjes hebt.

sushi maken

Je begint met de sushirijst. Deze hoefden we niet zelf te maken, deze stond klaar. Een ‘regel’ bij sushi maken is dat je de rijst met je rechterhand pakt, en de vis met je linker. Handschoenen dragen is erg praktisch omdat de rijst extreem plakkerig is.

sushi maken

Voor nigiri sushi pak je een bolletje rijst van ongeveer 15 gram. Met je linkerhand pak je een plakje vis, daar smeer je wat wasabi op en daar leg je het bolletje rijst op. Met je linkerhand draai je dit om zodat het plakje vis op het bolletje ligt.

sushi maken

Dan vorm je het bolletje rijst met je wijsvinger en duim nog wat hoger (door aan de zijkanten te duwen). That’s it!

Maki sushi

Voor vier rollen met tonijn heb je vier lange repen tonijn nodig.

sushi maken

Voor maki sushi, dus sushi rollen, gebruik je nori, zeewiervellen. Je gebruikt hiervoor ook een bamboe matje om de rol mee te maken. Je legt de nori hierop met de glanzende kant naar onderen.

sushi maken

Dan pak je 90 gram rijst en dit verdeel je over de nori. Dit plakt meteen goed aan elkaar vast dus het kost wat moeite om het goed te verdelen. Houd een rand bovenaan de nori vrij, ongeveer een centimeter.

sushi maken

Zo! Zorg dat je verder de rijst goed regelmatig verdeeld en dat je ook de randjes goed meepakt.

sushi maken

Verdeel met je vinger een streep wasabi over het midden van de plak rijst.

sushi maken

Leg hierop je vulling naar keuze, dit is tonijn.

sushi maken

Leg je norivel nu goed tegen de rand van je bamboematje aan. Je duimen leg je onder het matje en met je wijsvingers houd je de vulling (de tonijn) vast zodat deze in het midden blijft.

sushi maken

Rollen maar! Druk de rol goed stevig aan en probeer een vierkante vorm te maken. Volgens de chef is rond voor amateurs. Haha.

sushi maken

Klaar! Nu nog even de zijkanten goed aanduwen.

sushi maken

Dan snijd je de rol met een heel scherp mes in zes gelijke stukken. Doe dit door je mes goed heen en weer te bewegen, zo vervorm je de sushi niet. Maak hem goed schoon na elke ‘haal’ met het mes. Dit snijden is nog best lastig…

Inside-out maki (kani uramaki)

Voor één california inside-out maki heb je qua inhoud nodig:

  • 2 stuks king crab vlees
  • 2 plakjes avocado
  • 2 repen komkommer
  • 1 theelepel mayonaise

sushi maken

De lastigste: de inside-out roll. Leg transparant huishoudfolie over je bamboematje en leg dan de nori daarboven op.

sushi maken

Verdeel 140 gram over de nori en laat het aan de bovenkant ongeveer een centimeter overlappen.

sushi maken

Til dit voorzichtig op en leg hem andersom op het folie.

sushi maken

Tadaaa! Verdeel een flinke streep wasabi over de nori…

sushi maken

…en wat (Japanse) mayonaise.

sushi maken

Dan is het tijd voor de vulling. Hier is wasabi, king crab en komkommer gebruikt. Dit is een California roll.

Nu is het tijd om te rollen, het lastigste deel! Dit doe je hetzelfde als bij de gewone maki. Je legt het norivel tegen de rand van het bamboematje aan, je legt je duimen daar onder en met je vingers houd je de vulling vast. Dan voorzichtig rollen.

sushi maken

Als je hem één slag gerold hebt, leg je het bamboematje weer terug.

sushi maken

Je legt ook de folie weer terug op het bamboematje.

sushi maken

En dan nog een keer goed rollen en vooral goed aanduwen.

sushi maken

Je inside-out roll is bijna klaar!

sushi maken

Je kan nu nog wat ‘versiering’ op de buitenkant aanbrengen, tobiko is erg lekker, maar je kan ook sesam gebruiken.

Voila!

Snijden maar!

sushi maken

Dat ziet er toch prachtig uit?

sushi maken

Hmmm…

Tijd om zelf aan de slag te gaan!

sushi maken

Aan de slag!

sushi maken

Wegen… Na een tijdje krijg je goed gevoel bij wat precies 15 gram rijst is.

sushi maken

Wasabi… Hmm!

sushi maken

Nog even goed van de master afkijken…

sushi maken

Kikkoman!

sushi maken

De inside-out rol, toch wel lastig.

sushi maken

Mijn sushi’s! Ziet er mooi uit, toch?

sushi maken

Bezig met de grote inside-out rol.

sushi maken

Kleurrijk!

sushi maken

Het snijden vond ik echt superlastig! De rijst plakt aan het mes waardoor je gauw misvormde sushi’s hebt. Goed schoonmaken tussen het snijden door helpt, en niet te langzaam met het mes bewegen ook.

sushi maken

Hoppa!

sushi maken

Het resultaat! Dat ziet er toch best goed uit voor een eerste keer?

sushi maken

Trots op mijn zelfgemaakte bordje sushi!

sushi maken

Daarna gezellig met z’n allen aan tafel en onze zelfgemaakte sushi opeten. Het was heerlijk!

Ik vond het ontzettend leuk om de sushi workshop te volgen met Kikkoman, wat heb ik veel geleerd! Ik dacht altijd dat sushi maken heel lastig was, maar nu ga ik het zeker eens zelf maken. Zo moeilijk is het niet eens!

Ik vond het te gek dat ik deze workshop mocht volgen en dit met jullie kon delen. Kikkoman is mijn favoriete sojasaus en heb zelf altijd flesjes in huis voor als ik sushi laat bezorgen. Nu dus voor wanneer ik mijn eigen sushi ga maken!

Bij deze nog het recept voor sushi rijst volgens Kikkoman…

Recept sushi rijst

Bestanddelen voor vier personen

  • 700g Japanse rijst
  • 800ml water
  • 160ml sushi azijn (200ml Japanse rijstazijn, 120g suiker, 30g zeezout, 10g gedroogde kelp (zeewier of dashi kombu)

Bereidingswijze

  1. Was de rijst onder koud stromend water tot de melkachtige kleur in het water verdwenen is.
  2. Doe de gewassen rijst in een zeef en laat 20-30 minuten uitlekken.
  3. Kook de rijst en het water.
  4. Temper de warmte tot een matige hitte en laat nog 7-8 minuten koken.
  5. Verlaag de temperatuur opnieuw en laat vervolgens nog 10 minuten sudderen.
  6. Bereid de azijn door rijstazijn, suiker en zeezout in een pan te verhitten tot de suiker en het zout zijn opgenomen.
  7. Laat het afkoelen en voeg vervolgens de dashi kombu toe. Plaats de nog warme rijst in een Japanse houten bak, maar je kan het ook in een grote ovenschaal of kom doen als je geen houten bak hebt.
  8. Giet de azijn over de rijst en roer voorzichtig om met een houten spatel.
  9. Laat de rijst tijdens het roeren met een waaier afkoelen tot lichaamstemperatuur.
  10. Plaats de afgekoelde rijst in een bak en dek af met een natte doek.

 

Maak jij wel eens sushi, of ga je het nu eens doen?

Deel van foto’s gemaakt door Rutger Geerling

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.