Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
30 januari 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • siliconen
  • uitleg
Een MissLipgloss artikel

Siliconen – wat zijn het & is het slecht?

In het artikel over de Dr Organic producten vertelde ik dat er in de shampoos en conditioners geen siliconen zitten. Siliconen? Wat zijn dat dan? En is dat slecht? Deze vragen kreeg ik veel bij de comments en daarom ga ik vandaag kort en krachtig uitleggen wat siliconen zijn en waarom je het zou kunnen vermijden. Of waarom niet!

Waar herken je siliconen aan op de ingrediëntenlijst?

Alle ingrediënten die eindigen op -cone zijn siliconen. Op een rijtje de meest voorkomende:

  • Cetearyl methicone
  • Cetyl Dimethicone
  • Cyclomethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Dimethicone
  • Dimethiconol,
  • Stearyl Dimethicone
  • Amodimethicone (en) Trideceth-12 (en) Cetrimonium Chloride
  • Trimethylsilylamodimethicone.

Let wel: als er ‘PEG’ voorstaat is de silicoon oplosbaar in water, dus dat is geen ‘erge’ silicoon, die kan je gewoon gebruiken. Deze soorten zijn oplosbaar in water (en hier staat geen PEG voor):

  • Dimethicone Copolyol
  • Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
  • Lauryl methicone copolyol.

Goed, nu je weet waar je ze aan kan herkennen… Op naar de uitleg!

Wat zijn siliconen?

Ik ben geen professor, en dus kan ik dit niet goed uitleggen (laat staan snappen), maar siliconen zijn polymeren die goed bestand zijn tegen UV-straling (dag/zonlicht) en zuurstof. Naast allerlei andere functies worden ze gebruikt in verzoringsproducten, zoals shampoos, conditioners en crèmes.

Wat doet het voor je haar?

De reden dat merken siliconen in hun haarproducten stoppen is simpel. Het zorgt ervoor dat je haar glad is, glanst en gezond lijkt. Siliconen leggen een laagje om je haar heen, wat het afsluit en zorgt voor die glans. Ook voelt het onder de douche al lekker zacht aan. Het voelt allemaal wel heel lekker, maar is het ook goed voor je haar?
Het probleem met siliconen is dat ze lastig uit te wassen zijn, je hebt daarvoor een krachtige reiniger nodig als SLS of SLES (in ieder geval sulfaten), wat weer slecht is voor je haar en huid omdat ze agressief zijn. Daarnaast was je vaak niet alle siliconen uit je haar waardoor je buildup krijgt. Ook sluit het je haar en hoofdhuid af, wat ervoor zorgt dat er geen lucht of vocht meer bij kan komen. Aan de ene kant is dit goed – je haar zal niet pluizig zijn – maar aan de andere kant maakt het je haar zwaar. Je haar en hoofdhuid moeten gewoon kunnen ademen, afsluiten is niet een manier om het gezond te maken of houden.

Wat doet het voor je huid?

Siliconen zitten vaak in producten als foundations, basisproducten en serums. Het voelt glad en zacht aan en zorgt voor een gladdere basis. Het legt een laagje over je huid waardoor het je huid afsluit. Aan de ene kant is dit goed, want het houdt vocht binnen en maakt je huid lekker glad, maar aan de andere kant verstopt het je poriën en houdt het de ‘slechte’ dingen ook binnen, zoals bacteriën en vet (talg). Sommige mensen zijn overgevoelig voor siliconen en zullen er irritaties van krijgen, maar dat komt niet vaak voor.


Zo, nu snappen jullie precies waar ik het over heb als ik siliconen aanhaal in een artikel. Het is best lastig om siliconen helemaal uit te bannen, maar zeker voor je haarverzorging kan ik het je aanraden. Ik vermijd het nog niet zo lang maar ik merk nu al dat mijn haar luchtiger is (minder zwaar), meer glanst en ook veel minder snel vet en vies wordt. Ik gebruik dus Dr Organic shampoos en conditioners.

Hoe ga jij om met siliconen? Vermijd je het, of wist je niet eens dat het niet zo goed voor je haar en huid is? En: wat zijn jouw favoriete silicoonvrije merken/producten?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.