Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
12 maart 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Wetboek voor Bloggers

 

Schermafbeelding 2015-02-17 om 14.53.23Bloggen: ontzettend leuk. Toen ik in 2006 begon, liep ik al snel tegen allemaal dingen aan die hartstikke lastig bleken. Hoe werkt de KvK? Hoe ga ik om met copycats? Wat is een factuur en wat moet er allemaal opstaan? Hoe werkt het als een bedrijf me geld wil geven, of spullen? Duizend vraagtekens ontstonden. Charlotte Meindersma heeft daar een geweldig boek over geschreven: Wetboek voor Bloggers.

0000

Wetboek voor Bloggers: (on)geschreven regels voor succesvolle online schrijvers. Geschreven door Charlotte. Charlotte is jurist, gespecialiseerd in informatierecht. Dat is een verzamelterm voor onder andere auteursrecht, merkenrecht, reclamerecht en privacy. Ze heeft een ontzettend interessante blog en is al jaren heel actief op social media. Toen ik vorig jaar zelf een jurist nodig had, werd ik al gauw gewezen op Charlotte. Inmiddels is ze mijn vaste jurist. Als ik een contract moet laten checken, als iemand content steelt, als ik zelf een contract wil opstellen: ik DM Charlotte en het wordt geregeld. Wat fijn is, is dat Charlotte een jonge jurist is en ook precies weet welke ‘moderne’ problemen online ondernemers kunnen hebben. En dat ze alles in heel makkelijke gewone mensen taal uit kan leggen, zonder te zuchten bij nóg een domme vraag.

Charlotte weet dus onder andere álles over blogs. En wat daar bij komt kijken aan juridische moeilijke dingen. Maar ook over SEO (hoe goed je gevonden wordt in Google), haters, copycats, het oprichten van een eenmanszaak, VOF of BV, persoonlijk bloggen – et cetera.

In Wetboek voor Bloggers bundelt ze al deze informatie. Informatie die je ook best wel ergens anders kan vinden, zoals bij de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, op andere blogs of in de wetboeken, maar dan begrijpelijk uitgelegd en verzameld in één boek.

Ik laat je zien wat je onder andere in het boek kan vinden.

P1450286

Die handtekening kreeg ik dus (in ombre, want de pen was op, ha!) omdat ik op de lancering was. Dankjewel dat ik daarbij mocht zijn, Charlotte!

P1450287

Ik laat je de (zeer uitgebreide) inhoudsopgave zien, zodat je weet wat er behandeld wordt in het boek. Pagina 1…

P1450288

Twee…

P1450289

Drie…

P1450290

Vier…

P1450291

en vijf. Ja, veel! Er staat echt een schat aan informatie in Wetboek voor Bloggers. Zowat alles wat je weten wil als je gaat bloggen, of al heel lang of nog maar net blogt. Voor elke blogger, zij het in spe, is dit een aanwinst.

Hieronder heb ik wat dingetjes uit het boek gepikt, zodat je de veelzijdigheid kan ontdekken.

P1450293

Over vrijheid van meningsuiting. Wat mag je eigenlijk wel en niet zomaar zeggen op je blog?

P1450294

Zo leuk: stressvrij bloggen.

P1450295

Je blog beschermen.

P1450296

Je teksten beschermen – en wat doe je als iemand van je jat?

P1450298

En wat doe je als je ineens geld en producten krijgt voor je blog?

P1450299

Hee, een blogger! Er staan interviews met een heleboel bloggers in het boek. Bij elk hoofdstuk een of twee, om nog meer info over het onderwerp te krijgen. Ik sta bij het hoofdstuk Reclame en Adverteerders.

P1450300

Dit weet ik nog goed: mijn eerste factuur maken. Wat moet daar toch allemaal op? Dit soort zaken worden haarfijn en in normale taal uitgelegd. En weet je wat het mooie is, als je iets niet snapt, dan tweet je dat gewoon naar @CharlottesLaw op twitter en dan helpt ze je.

Terwijl ik het boek aan het lezen was, dacht ik steeds: had ik dit boek tien jaar geleden maar gehad! Kan natuurlijk niet, want toen was bloggen nog niet zo ontwikkeld als nu, maar wow. Wat een informatie! Zoveel dingen waar je wat aan hebt als blogger. Een heleboel dingen weet ik, maar een heleboel ook nog niet. Wist je bijvoorbeeld dat je niet zomaar grote prijzen mag weggeven op je blog, omdat je boven de €450 kansspelbelasting moet betalen? En dat je op drukwerk je KvK nummer moet vermelden, en dat je strafbaar bent als je dat niet doet?
Er is zoveel waardevolle informatie in dit boek wat je een hoop gezoek bespaart, én eventuele boetes of frustraties als je het wel fout doet.

Daarnaast leest Wetboek voor Bloggers écht lekker, het is leuk en duidelijk geschreven, zonder jargon en met een heleboel leuke en interessante informatie.

Je kan Wetboek voor Bloggers voor €22,95 in de webwinkel van Charlotte zelf bestellen. Het boek is (later) ook via Bol.com en boekhandels verkrijgbaar.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.